donderdag 26 september 2013

FRANKRIJK, LANGUEDOC-ROUSSILLON EN PROVENCE, VIERDE EN LAATSTE WEEKDag 22 – 8 km - 26sep13
Wat was het hier donker vannacht zeg! Echt helemaal nergens een lichtje te bekennen! Ook vannacht is het 12volt systeem uitgevallen omdat er toch te weinig stroom zit in de accu’s. We besluiten om een nacht op een camping te gaan staan om zo de accu via de oplader snel vol te krijgen. Als hij eenmaal vol is, dan houdt ons zonnecel hem wel bij met het weinige verbruik wat wij hebben. Er worden ook nog eens 3 dagen regen voorspelt (vrijdag, zaterdag en zondag) en ja dan wil je toch dat je accu’s goed vol zitten. Maar voordat we vertrekken komt er ineens een hele grote groep zigeuners aanrijden. Grote bestelbusjes en enorm grote (en nieuwe) caravans daarachter. Zij gaan op de parkeerplaats staan waar wij gisteren door de politie werden weggestuurd. Er blijven maar auto’s en caravans komen. Wij denken dat wij daarom werden weggestuurd, om ruimte te maken voor deze zigeuners. Er staan er uiteindelijk wel zo’n 100. Alle mensen van de campers kijken hun ogen uit naar deze enorme groep zigeuners. Wij vertrekken naar de camping Charlemagne in Marseillan-Plage. Erg apart om weer in te schrijven bij een receptie. We krijgen zelfs een armbandje om, het moet niet gekker worden! Maar deze camping heeft een verwarmd buiten zwembad  en het is een ACSI camping, dus voor 16 euro mogen we hier staan. We laden eerst maar eens onze accu’s op met de acculader. Op de een of andere manier gaat er iets fout. Aad zet de omvormer aan en die brand gelijk door. Oeps! Geen omvormer meer! Dat is echt balen! Dan kunnen we dus niet meer onze tv gebruiken of dingen opladen zoals de telefoons of fototoestel. Dat gaat alleen nog maar als we stroom hebben.
Als de accu is opgeladen, gaan we lekker zwemmen. Het water is heerlijk en wij hebben het zwembad voor ons zelf, privé zwembad dus! Heerlijk! Marseillan-Plage is echt een dorp helemaal gericht op toeristen en dus veel restaurantjes, daar gaan we vanavond eens uit eten want dat hebben we nog helemaal niet gedaan deze vakantie! We jammer dat de meeste winkeltjes al dicht zijn, met al die rolluiken ervoor, krijg je echt een trieste indruk. Het eten valt ook nog eens tegen. Hmm… kan beter zelf koken, dan weet ik tenminste zeker dat het lekker is. Nou ja, als we terug zijn maar weer eens naar de Griek, altijd lekker!

ons prive zwembad op camping Charlemagne in Marseillan-Plage

en zo staan we dus ineens zomaar op een camping, wennen hoor!


Dag 23 – 104 km - 27sep13
We hebben op het internet het adres opgezocht waar een winkel waar ze camper accessoires hebben, dat is net voorbij Montpellier. TomTom maar weer ingetoetst en op weg. We komen langs Frontignan en daar zien we hele gebieden met flamingo’s, gaaf! Dan langs Montpellier tot we bij het adres komen waar Narbonne accessoires zou moeten zitten. Het is even zoeken, maar we vinden het uiteindelijk. Helaas hebben ze zo’n omvormer niet op voorraad. Dus helemaal voor niets hierheen gereden. We kijken nog bij een auto accessoires winkel, hier wel een omvormer, maar geen sinus, dus ook niet wat we nodig hebben. Helaas, pindakaas dan maar. Dan gaan we verder naar Aigues- Mortes, een stad in de Camargue die helemaal ommuurd is. We willen eigenlijk naar een camperplaats rijden die 2,5 km van deze stad af ligt, maar we kijken toch even bij de camperplaats bij het kanaal. Deze kost 16,50 euro maar je hebt dan wel prachtig uitzicht op de jachthaven en daarachter de ommuurde stad. Maar wat blijkt? De poort staat open. Op het campercontact al gelezen dat deze slagboom vaak kapot is en dat is nu dus ook het geval. We kunnen zo het terrein oprijden. Dus dat maar gedaan, staan we helemaal gratis en ook nog vlakbij het oude stadje! Het is maar 500 meter naar deze oude stad maar we pakken toch even de fiets, wel zo snel! Het stadje is erg leuk om te bekijken. Best wel toeristisch maar daardoor ook lekker gezellig. Veel winkels met allerlei kunst, prachtig om te zien, onbetaalbaar (helaas). Natuurlijk eten we een ijsje op het marktpleintje. Dan weer terug naar de camper. Het is goed weer, alhoewel weer geen zon. Maar we kunnen in ieder geval buiten zitten.

Aigues Mortes gezien vanaf de camperplaats

speciaalzaak met allerlei koekjes (niet te betalen hoor!)

de prachtige muren van Aigues Mortes
 
's avonds vanaf de camperplaats

Dag 24 – 0 km – 28sep13
Nog steeds in Aigues-Mortes. ’s Morgens gaan we op de fiets naar de supermarkt. We kijken ook bij een aantal zaken of we een omvormer kunnen vinden, maar dat lukt niet. ’s Middags gaan we een rondvaart doen in de Petit Carmargue. Balou mag ook mee. Het is wel hard gaan waaien, maar gelukkig schommelt de boot niet en word ik niet misselijk! We zien overal de witte paarden die specifiek zijn voor deze streek. Die paarden staan nooit op stal, maar gewoon in de vrije natuur. Ook maken we een stop en zien we twee ruiters in de specifieke kleding die ze hier dragen. Zij laten ons zien hoe ze de stieren bijeen drijven. Erg leuk om te zien! Dan gaat de boottocht weer verder. Heel af en toe valt er wat regen, iedereen gaat daardoor snel binnen zitten, maar wij houden vol en de regen stopt gelukkig ook snel. De Camargue staat dus bekend om zijn witte paarden, bij geboorte zijn ze bruin maar in de loop van de jaren worden ze wit. De paarden helpen bij het bijeen brengen van de stieren. Ook wordt er in de Camargue rijst geteeld, zo’n 70% van alle rijst die de Fransen eten, wordt hier geteeld. Natuurlijk wordt er ook zout gewonnen. Verder heb je de roze flamingo’s. Een heel diver gebied dus met een geheel eigen cultuur, doet een beetje Spaans aan. Morgen gaan we hier met de camper doorheen.

boottocht door de Camargue

de speciale paarden van de Camargue
de stieren worden opgedreven
  
bedankt voor de show!
Dag 25 – 68 km - 29sep13
Ook ’s nachts heeft het af en toe geregend. We lozen ons vuil water, wc wordt geleegd, schoon water helemaal gevuld want waar we nu heen gaan heb je geen voorzieningen. Het is de bedoeling om hier een paar dagen te blijven, dus erg belangrijk dat alles in orde is. De rit van vandaag gaat door de Camargue, we zien rijstvelden maar ook stieren staan en de bekende witte paarden. Als we voorbij het plaatsje Salin-du Giraud zijn, zien we ook eindelijk flamingo’s! Echt heel erg veel, ze staan in grote groepen bij elkaar, meestal met hun kop onder water om eten te zoeken. Wat een prachtige beesten zijn dit! Vooral als ze hun vleugels uiteen doen, prachtig donker roze met zwarte randen. Wat is dit mooi! Na 11 km komen we bij Plage de Piemanson (N43.34974 (E4.78374). De weg eindigt hier en er is een stuk waar allemaal campers staan. Hier gaan wij ook staan, we vinden nog een mooie plek aan de rand en kunnen zo uitkijken op de flamingo’s. Dit strand stond altijd helemaal vol met caravans en campers. Het zand is hier zo hard, daar kun je gewoon overheen rijden. Vorig jaar schijnt er zo’n harde wind te hebben gestaan, dat alles flink onder water kwam. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar de schade was wel enorm. Ik heb ook gelezen dat de gemeente al jaren bezig om een verbod erdoor te krijgen dat er niet meer op het strand gekampeerd mag worden. Wij zien dan ook maar 3 caravans nog staan. Om een uur of vier komt de politie en alle auto’s die op het strand staan, worden weggestuurd. Ook zijn mensen bezig om te laatste caravans weg te halen. Maar de campers die op het parkeerterrein staan, mogen blijven staan. Er komt ’s avonds een enorme donkere wolk vanuit land langzaam naar de zee drijven, we zien wat bliksemflitsen, maar het drijft toch voorbij. Verder hebben we de hele dag zon gehad, heerlijk om weer eens lekker buiten te kunnen zitten!

de rijstvelden op de Camargue

zoutbergen op de Camargue

flamingo's!!!

nog wat achter gebleven caravans op het strand van Piemanson

's avonds donkere luchten op Plage de Piemanson

en een mooie zonsondergang op Plage de Piemanson


Dag 26 – 0 km – 30sep13
’s Nachts is het enorm donker hier, wel zien we in de verte de industrie van For-sur-Mer verlicht. Het doet me een beetje aan de Maasvlakte denken. Middenin een prachtige natuurgebied maar je ziet wel de industie een stukje verderop. Aparte combinatie hoor! We maken een lange strandwandeling en zien overal sporen waar caravans hebben gestaan. Het is echt ongelofelijk wat een troep er is achter gelaten. Ik dacht dat alleen de Grieken zo’n troep van hun land maakten, maar de Fransen kunnen er ook echt wat van! Ik hoop maar dat dit toch nog eens wordt opgeruimd en dat ze nooit meer toestaan dat hier mensen de natuur zo vervuilen. Het is trouwens ook vandaag prachtig weer. We genieten van de zon alhoewel er ook een harde wind staat, maar ach, we duiken gewoon achter de camper en dan zitten we lekker uit de wind. Echt genieten zo. Doet ons een beetje aan Griekenland denken.

achtergelaten bouwtroep op het strand

genieten van het heerlijke weer

lekker met je camper zo aan het strand

gestript en achtergelaten

weer mooie zonsondergang
Dag 27 – 0 km -  01okt13
Vandaag doen we niet veel anders dan lekker genieten van het heerlijke weer.

opgedroogde modder waar je het zout op ziet liggen

en overal flamingo's!!!
Dag 28 – 48 km – 02okt13
’s Morgens heel veel foto’s genomen van flamingo’s. Wat zijn het toch prachtige beesten! In de verte zien we de witte zoutbergen. Om een uur of 2 gaan we op weg. Eerst naar Salin-du-Giraud om daar het vuil water te lozen en weer schoon water in te nemen. Dan verder naar Arles. We vinden weer een uitgestrekt gebied met allerlei winkels en jawel we vinden een winkel waar we een omvormer kunnen kopen! Gelukkig maar, want van de telefoon waar de Vodafone kaart in zit, heb ik alleen een 220v oplader bij me. Omdat hij helemaal leeg is, kan ik niet meer gebeld wordt door het thuisfront en dat geeft een heel vervelend gevoel. Onze laatste Franse boodschappen doen we weer bij een giga supermarkt en dan snel naar de camperplaats in Arles. Deze is gratis en ligt aan de Rhone. Er liggen grote binnenvaart cruiseschepen aangemeerd en er is een oud bruggenhoofd. Het staat al aardig vol met campers (zoals altijd overal in Frankrijk) maar voor ons in nog een plaatsje. Het is een prima plek. Aad sluit de omvormer aan en jawel: we hebben weer 220v. Erg prettig hoor! Nu kunnen we ook weer tv kijken. Het is trouwens echt heel erg warm, We zweten heel wat af!

prachtig toch die flamingo's!

zo gaaf hier!

het enorme stand Plage de Piemanson

en 's avonds zijn we in Arles
Dag 29 – 728 km - 03okt13
De wekker staat om 7 uur en om half 8 zijn we op weg. Ontbijten doen we ergens onderweg wel. De hemel kleurt prachtig rood als de zon opkomt. We gaan via de tolweg terug, kost wel wat extra (we moeten vandaag 83 euro betalen) maar het scheelt ook weer tijd. Wij hebben altijd zoiets van ‘’als je eenmaal op de terugweg bent, dan maar zo snel mogelijk naar huis’’. Het is vrij rustig op de weg. Alleen bij Lyon is het wat drukker, maar dat is logisch want je rijdt dwars door de stad. Toch altijd een gaaf gezicht hoor, Lyon aan de Rhone. We zien langzamerhand het landschap veranderen tot we weer groene weiden zien met koeien erin. Het is half 5 als we de camperplaats van Metz oprijden. Daar zijn 6 gratis plaatsen en er is er nog eentje vrij. Vroeger stonden we hier altijd op de camping en nu dus voor de camping op de camperplaats. De camping is trouwens ook al dicht in oktober. Het is ook wat kouder hier, lange broek maar weer aan. Natuurlijk halen we voor het avondeten lekker kebab. We weten inmiddels de lekkere eettentjes wel te vinden hier in Metz!

Metz

de camperplaats in Metz net voor de camping

Metz
Dag 30 – 413km - 04okt13
Zonder problemen rijden we in 5 uur de laatste 400 km naar huis, we hebben totaal 4000 km erop zitten. Het was een heel aparte vakantie. Veel slecht weer gehad. Mooie dingen gezien, maar toch niet het gevoel dat we een top vakantie hebben gehad. Dat gevoel is natuurlijk mede bepaald door het mindere weer. Op dit moment zeggen we dan ook allebei: volgend jaar wordt het weer Griekenland!


1 opmerking:

  1. Krijg heimwee naar camping Dei Fiori Cavallino Treporti als ik deze foto's zie ;-) Al ligt deze in Frankrijk natuurlijk.

    Balen van jullie omvormer trouwens!!

    BeantwoordenVerwijderen