vrijdag 20 september 2013

FRANKRIJK, LANGUEDOC-ROUSSELLON, DERDE WEEKDag 15 – 124 km – 19sep13
’s Morgens komt de bakker al toeterend bij de camperplaats. Lekker ontbijten met een stokbrood en dan gaan we Milliau in. Het stadje is niet heel bijzonders, maar wel met heel veel kleine winkeltjes en die nu eens niet allemaal leeg staan. Veel smalle straatjes. Verder is er eigenlijk niets bijzonders te zien. Wel leuk de Tarn met daarover een hele oude brug. We gaan weer even tanken en wat boodschappen doen en dan op weg naar het Viaduct van Millau. Dit gigantische viaduct is in maar 3 jaar gebouwd. De totale hoogte is 343 mtr en de totale lengte is 2460 mtr. De hoogste pijler is 172 mtr. Echt een gigantisch bouwwerk. We rijden onder het viaduct door tot we in het plaatsje Peyre, weer zo’n schitterend mooi dorpje. Eigenlijk is het plan om de route van de Gorges du Tarn te rijden, maar het vandaag eindelijk mooi weer. Dat is dan ook de reden dat we liever een plekje zoeken waar we even kunnen blijven staan. En dus worden de plannen gewijzigd en gaan we nog verder naar het zuiden, naar het Lac du Salagou. We toetsen de coördinaten in de TomTom en gaan op pad. De route is echt prachtig en gaat voor een groot deel over de A75. Maar als we de afslag nemen, komen we op een onwijs smal weggetje uit. De camper past er maar net op. Wat een drama weg is dit nu weer! Ver beneden ons zien we de A75. Hadden dus gewoon de volgende afslag moeten nemen maar de TomTom stuurt ons liever over zo’n waardeloos weggetje. En dat zo’n 10 lang! Ik ben alweer erg blij dat Aad zo goed kan rijden! In de plaats Clermont l’Herault zien we borden naar het meer. We volgen deze en komen nu op een goed bereikbare weg bij de camperplaats. Het is hier prachtig. Een fantastisch mooi meer. Maar het waait wel enorm hard, maar ach, het is prachtig zonnig weer, lekkere temperatuur, dus een beetje wind kan er ook wel bij! We staan op het laatste vrije plekje. Het kost hier 6 euro, incl. stroom.

de smalle straatjes van Millau
Viaduct du Millau met de Tarn
Lac du Salagou
camperplaats Lac du Salagou


Dag 16 – 0 km – 20sep13
Zoals al gezegd, blijven we hier vandaag staan. We wassen een aantal t-shirts op de camping die naast de camperplaats ligt. Het is niet zo zonnig als gisteren maar wel droog een een heerlijke temperatuur. Wat fijn om weer gewoon lekker buiten te kunnen zitten. We vullen de dag met een wandeling en verder lekker genieten van het mooie weer. Dan blijkt dat we ook nog eens gratis wifi hebben van de camping! Eens kijken of we ons blog kunnen bijwerken! 's Avonds een prachtige zonsondergang. Morgen trekken we verder, nu naar de kust van de Middellandse zee!

Eindelijk lekker weer, korte broek aan een genieten van de zon!
zonsondergang bij Lac du Salagou


Dag 17 – 100 km – 21 sep13
We vertrekken rond elf uur, even vuil water eruit, wc legen en we kunnen op weg. We hebben nog een halve tank vers water, maar de camperplaats waar we naar toe willen is water in de prijs inbegrepen, dus vullen dat daar wel bij. We merken wel dat de rem van het rechtervoorwiel erg veel herrie maakt. Dat moet een versleten remblok zijn! Dat moet wel vervangen worden en we zullen aktie ondernemen als we bij de volgende camperplaats zijn. Het is trouwens weer heerlijk weer, geen wolkje aan de lucht alleen maar zon, zon, zon. Ook niet te warm, gewoon een lekker weertje! Vrij snel zien we de zee verschijnen en komen we bij de camperplaats. Maar tot onze grote verbazing is de camperplaats dicht. Er liggen grote keien op de weg, de slagboom staat omhoog en alles is verder verlaten. Er staan heel wat campers her en der geparkeerd en er komen heel wat campers die de camperplaats op willen. Maar dat gaat dus niet door. Of ze nu al gesloten zijn vanwege het eind van het seizoen of voor een andere reden, we weten het niet. Er staat nergens iets vermeld. We rijden langs de kust 5 km verder naar St. Pierre-La-Mer. Hier is ook een camperplaats, helaas ligt deze wel 500 meter van het strand vandaan. Het is een rommelige camperplaats, iedereen zoekt maar een plekje onder de bomen, geen structuur te vinden. Wij vinden nog een mooi plekje met prachtig uitzicht over wat binnenmeertjes. Hier blijven we lekker staan tot maandagmorgen. We bellen met de ANWB om te vragen of zij voor ons kunnen uitzoeken waar we nieuwe remblokken kunnen krijgen. Ze geven duidelijk en snel antwoord en zullen het adres van een grote camperzaak en van een garage door sms-en. Helaas hebben we deze sms ’s avonds nog niet ontvangen.

Beetje koud...

camperplaats St. Pierre La Mer

lekker buiten eten

Dag 18 – 0 km – 22sep13
Weer zo’n heerlijk zonnige dag. De fietsen gaan van de camper, Balou in de mand en fietsen maar. We komen bij een gezellig markt terecht in het stadje. Wat een geuren heb je toch op zo’n Franse markt! We zien olijven, kruiden, kip aan de grill, grote pannen met paella, knoflook in alle soorten en maten, rieten manden, prachtige Franse gordijnen, erg leuk om te zien allemaal. ’s Middags gaan we met de fiets naar het strand, parasol mee voor Balou. Het is echt lekker aan het strand, niet te warm, gewoon lekker. Nog steeds geen sms van de ANWB. Dat wordt morgenochtend maar weer met ze bellen. Ook vanavond weer een prachtige rode lucht als de zon ondergaat.

grote pan met paella op de markt
allerlei soorten worst
geurende olijven
vrolijke tassen
de mooie natuur rondom de camperplaats
lekker genieten op het strand, parasolletje voor Balou


Dag 19 -38 km - 23sep13
Om acht uur de ANWB gebeld en het adres van de Fiat garage gekregen. We gaan snel op weg, adres in de TomTom en de 26 km naar Narbonne. Maar als we op de juiste straat zijn, zien we nergens een Fiat garage. We zien wel een soort KwikFit en zien daar reclame van ‘’freins’’ dat zijn dus remblokken (geleerd van de ANWB). Wij naar binnen, de man spreekt alleen Frans maar we weten het toch duidelijk te maken. Na veel gezoek in zijn computer krijgen we te horen dat hij ze niet kan leveren. Hij maakt ons wel duidelijk dat de Fiat garage bij het centre commecial Carrefour is. Dat adres hadden we ook van de ANWB gekregen, daar zou een bedrijf Nor auto van alles voor campers hebben. We zien dit bedrijf al heel snel, het is een zaak met auto onderdelen. Dus wij ook hier vragen, maar nee ook zij hebben geen onderdelen voor de Fiat Ducato. Weer vragen waar de Fiat garage is en die blijkt er net tegenover te liggen. Er staan heel wat campers voor de deur. Gelukkig kunnen ze ons hier wel helpen. Met behulp van een vertaalprogramma op de computer, lukt het om alles duidelijk te krijgen. Lang leve de nieuwe communicatie middelen! Moet trouwens zeggen dat alle Fransen erg behulpzaam en vriendelijk zijn en dat ze echt moeite doen om je te begrijpen. Morgenochtend om 9 uur hebben we een afspraak en dan worden 2 remblokken en 1 remschijf vervangen. Eigenlijk wil Aad alleen 2 remblokken laten vervangen, maar volgens de garage is dat niet veilig omdat we al flink geknars horen en de remschijf dus vast en zeker beschadigd zal zijn. We halen boodschappen bij de enorme Carrefour die hier ook is. Best leuk zo’n grote winkel, maar je zoekt je helemaal klem naar al de spullen die op je boodschappenlijstje staan. Ze hebben eigenlijk gewoon een beetje te veel! Dan gaan we op weg naar de camperplaats Aire Municipale des 4 Vents in Gruissan, 10 km van Narbonne. In deze plaats zijn maar liefst 3 mega grote camperplaatsen. Die wij hebben uitgekozen kan 150 campers hebben! Er zijn ook douches en water is in de prijs inbegrepen. Het is inmiddels 5 dagen geleden dat we water hebben getankt, dus dat gaan we eerst maar eens doen. We  vinden nog een leuk plekje. Met de fiets gaan we de boel verkennen. Er zijn enorme jachthavens hier met echt enorm veel grote zeilboten en jachten. Wat nou crisis? De huizen zijn allemaal in pasteltinten geverfd, het lijkt Port Zelande wel. Nou ja, dan wel veel en veel groter. Er is ook een delta gebied waar flamingo’s zijn. Al met al best mooi hier. Het is heerlijk weer en na ons fietstochtje genieten we van het zonnetje.

Aad houdt even de fiets vast terwijl ik foto's maak (Gruissan)
de delta rondom Gruissan
een jeux de boules wedstrijd in Gruissan
de jachthaven in Gruissan
Dag 20 – 30km - 24sep13
We staan lekker vroeg om op 9 negen bij de garage te zijn. Om twaalf uur is de wagen klaar en kunnen we weer op weg. Wat zijn we blij dat de auto weer helemaal in orde is. We rijden ietsje verder tot we bij het plaatsje Agde zijn, daar gaan we bij Les Pleupliers staan. Voor 6 euro sta je hier op de camperplaats en kun je alle faciliteiten gebruiken van de camping. De omgeving is erg mooi. De rivier de l’Herault is vlakbij. We gaan met onze fietsen de rivier langs tot we bij Canal du Midi komen, daar is een rond sluisje. Als wij er zijn, komen er net twee Nederlandse boten de sluis invaren. Er komt ook nog een rondvaartboot bij. Echt een grappig gezicht, zo’n ronde sluis. De sluis is uit 1676 met drie sluisdeuren, 1 voor het kanaal van Beziers, 1 voor de rivier l'Herault en 1 voor het Canal du Midi. In 1978 is de sluis aangepast voor grotere vaarschepen en daardoor is de vorm niet helemaal rond meer.
We hebben trouwens ook heel veel bekijks als we fietsen met Balou in zijn mandje. Veel mensen vinden het erg grappig, dat hebben ze dus niet hier in Frankrijk. Als we weer terug zijn bij de camper, wassen we even wat t-shirts en genieten we van het zonnetje. Ook kletsen we even gezellig met onze Belgische buren.

de rivier de l'Herault bij Agde
de ronde sluis bij Agde uit 1676, waar drie waterwegen op uitkomen
Canal du Midi


Dag 21 – 24km - 25sep13
Op deze camperplaats is Wifi en we hebben gisterenavond ons blog bijgewerkt. Het duurde echt heel lang voordat de foto’s waren ge-upload, maar ach we zitten gewoon in de camper, dus wat maakt het uit. Alleen hebben we er geen erg in dat de laptop heel de tijd in het stopcontact van de camper zit. De laptop was natuurlijk allang opgeladen, dus stekker had er allang uit gekund. Om elf uur valt daardoor ons 12volt systeem weg. Onze accu was te leeg gelopen en dus ging alles uit. Oeps, donker in de camper. Geen water meer, wc kun je niet meer doortrekken. Gelukkig staan we nu dus bij een camping en kunnen we weer ouderwets tanden poetsen bij het sanitair gebouw. Lachen hoor, met de zaklamp naar het sanitair. Gelukkig gaat ons zonnecel de volgende morgen weer opladen, alhoewel dat niet zo snel gaat met een bewolkte hemel. Typisch is dat ook ’s morgens onze eerste gasfles leeg is. 20 Dagen gedaan met 1 gasfles, dus we hebben nog genoeg gas tot we weer in Nederland zijn. We kunnen op de camping ook een stokbrood kopen. Na het ontbijt gaan we weer op pad. Eerst richting Le Cap d’Agde. Jammer genoeg is er echt nergens een plaatsje om de camper te parkeren. Dan verder over een landtong. Aan de ene kant het Bassin de Thau en aan de andere kant de zee. We komen bij de parkeerplaats Les 3 Dingues. Hier is ook een camperplaats, maar van de andere parkeerplaats is de hoogtebalk open. Hier staan al heel veel campers en wij gaan erbij staan. Eerst maar eens lekker naar het strand. Jammer genoeg is het bewolkt maar de temperatuur is prima. Aad leeft zich helemaal uit met schelpen zoeken. Als we terugkomen, worden we door de politie weg gestuurd, alle campers moeten vertrekken. Alleen op de twee terreinen die speciaal voor campers zijn, mogen we staan. Wij hebben geluk en vinden daar nog een plaatsje. We ontmoeten een Nederlands stel wat echt hele gave verhalen vertelt over hun camper ervaringen. Ik vertel dat ik me zo verbaas over de hoeveelheid  campers hier in Frankrijk. Zij vertellen dat zij het ook nog nooit zo druk met campers hebben gezien. We blijven hier lekker staan, het is een gratis camperplaats.

het strand vlakbij de camperplaats


Balou vindt het strand zoooo leuk!

de camperplaats Les 3 Dingues

1 opmerking:

  1. Wat een bijzonder meertje, Lac du Salagou, met twee verschillende kleuren! Die foto's van de markt geven trouwens een leuk sfeerbeeld! Eigenlijk zijn alle foto's weer prachtig, leuk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen