zaterdag 9 mei 2015

WEEK DUITSLAND, HARZDag 1, vrijdag 1 mei 2015
Vandaag is ons 1 na jongste kleindochter jarig: Fay van harte gefeliciteerd!
Deze keer gaan we voor een week naar de Harz in Duitsland. We hebben ook Fleur bij ons, de hond van Katja en Michiel. De Harz is zo’n 500 km rijden en we willen vanavond alvast 200 km rijden, tot net in Duitsland. Aad moet tot zes uur werken en helaas komt er geen aflos en dus is hij pas half zeven klaar en dus pas om zeven uur thuis. Snel eten we wat, Aad zet de fietsen op de camper en we kunnen gaan. Even LPG bijtanken en dan op weg. We overnachten op de camperplaats in Schuttorf. Hier is een ruime mix parking en dus geen zorgen of er nog plek is als we rond kwart over tien aankomen. Snel nog een kopje thee en dan is het tijd om te slapen.

Camperplaats in Schuttorf.
Dag 2, zaterdag 2 mei 2015
Heerlijk geslapen hier, het is een rustige plek. Na het ontbijt gaan we weer op pad. Vandaag dus nog 300 km te gaan. Dan stoppen we in het plaatsje Goslar in de Harz. De camper kunnen we goed kwijt op een grote parkeerplaats Osterfeld. We halen de fietsen van de camper en zijn zo lekker snel in het prachtige oude centrum (de honden blijven in de camper). Wat is dit een mooi stadje zeg! Overal zien we vakwerkhuizen, allemaal erg mooi onderhouden. We zien ook overal heksenpoppen want op 30 april was hier het jaarlijkse heksenfeest. Het is gezellig druk en lekker weer, echt genieten dus. Vooral als we ook nog eens een heerlijk Italiaans ijsje eten. Als we zijn uitgekeken, gaan we weer verder. We rijden door de prachtige natuur van het Okerdal. Erg mooi met rotswanden en het riviertje de Oker. Wij rijden tot tot Schulenberg waar een camperplaats is met een prachtig uitzicht over de stuwmeren. We hebben geluk want er is nog een plaatsje. En dus staan we op de 1e rang. Je betaalt hier 8 euro voor 1 nacht en dat is het dubbel en dwars waard.


Goslar

Goslar

Camperplaats Schullenberg, met het prachtige uitzicht over de stuwmeren.

Kijk Fleur eens knap zijn!
Dag 3, zondag 3 mei 2015
Ook hier was het ’s nachts enorm rustig, we worden wakker van het zonnetje. Even lekker ontbijten en dan op weg naar Hahnenklee. Hier staat een staafkerk uit 1905, gebouwd naar voorbeeld van de Noorse staafkerken. Ja die willen wij niet missen natuurlijk! Het is een prachtige kerk, ziet er nog als nieuw uit. Enige verschil met de Noorse staafkerken is dat deze niet geteerd is, je mist deze geur. Maar hij is erg mooi. De hele kerk is gebouwd met alleen maar houten verbindingen er is dus geen spijker aan te pas gekomen.
Onze volgende stop is bij het plaatsje Clausthal-Zellerfeld waar we de grootste houten kerk van Duitsland gaan bekijken. We moeten even zoeken om hem te vinden maar jeetje wat is dit een enorme kerk zeg! Gigantisch gewoon. En heel erg mooi! De binnenkant is ook geweldig mooi om te zien. We hebben nog nooit zo’n indrukwekkende kerk gezien!
Dan gaan we op weg naar Wernigerode. Eerst stoppen we nog voor een broodje met braadworst, heerlijk! Dan volgt de route weer door het Okerdal. Deze keer stoppen we om naar het riviertje te lopen. Dan verder en al snel zijn we in Werningrode waar we kiezen voor de camperplaats Schlossparkplatz. Geen bijzondere plek, maar wel vlakbij het centrum en uitzicht op het kasteel. Deze camperplaats kost 5 euro per dag, maar zondag is het gratis. We blijven hier vannacht staan. Via Google maps zien we dat er een Grieks restaurant zit op 400 meter afstand, ja dan is de keuze wat we vanavond gaan eten, al snel gemaakt! Maar als we ’s avonds naar het restaurant lopen, lopen we er dus finaal voorbij. Later blijkt dat het in een soort hofje ziet, je moet erg goed kijken om te zien dat hier achter een Grieks restaurant zit. Wij lopen er dus voorbij en zo bekijken we Wernigerode. Echt mooi! Als we terug lopen en we houden Google maps bij de hand, vinden we dus het hofje. Maar het is het zoeken meer dan de moeite waard want het is eten is heel erg lekker! ’s Nachts regent het trouwens een beetje.

Staafkerk van Hahnenklee.

De grootste houten kerk van Duitsland in Clauthal-Zellerfeld.

Interieur van de kerk.

Het Okerdal.

Kasteel van Wernigerode.

Prachtige raadhuis van Wernigerode.

Camperplaats Schlossparkplatz Wernigerode.
Dag 4, maandag 4 mei 2015
Aad haalt heerlijke broodjes en na het ontbijt gaan we op zoek naar het station vanwaar de stoomtreinen vertrekken. Er gaat namelijk een stoomtrein van Wernigerode naar de Brocken, dat is de hoogtste berg van de Harz. Wij willen niet met de stoomtrein mee, maar willen hem zien rijden. Na veel zoeken, vinden uiteindelijk het station. De trein gaat net vertrekken. We nemen wat mooie foto’s en dan gaan we weer snel op pad. We rijden dezelfde route als de stoomtrein en kunnen hem op heel veel plaatsen fotograferen. Helaas kun je met de auto niet tot aan de top van de Brocken komen, we rijden verder door prachtige natuur tot we in Stolberg komen. Hier komt Juliana van Stolberg vandaan, de moeder van Willem de Zwijger. We zijn nu in voormalig Oost Duitsland. Stolberg is echt prachtig. Heel veel vakwerkhuizen en hoog boven het stadje het kasteel. We zetten onze camper 7 km verder op de camperplaats van Breitenstein. Het is even zoeken naar het sanistation maar dan kunnen we alles lozen en het water weer bijvullen. De camperplaats is niets bijzonders. Maar het is lekker weer, dus stoelen naar buiten en van het lekkere weer genieten. Aan het eind van de dag komen er steeds meer auto’s die over de camperplaats scheuren. Af en toe blijven ze staan. We vinden het niet prettig en vertrekken om half tien naar de camperplaats in Stolberg. Hier is het wel rustig.

De stoomtrein, klaar voor vertrek.

Altijd gaaf om te zien!

En nog maar een keertje!
Lekker weer op camperplaats Breitenstein.

Stolberg.
Het mooie Stolberg met het kasteel van de familie Stolberg boven de stad.
Dag 5, dinsdag 5 mei 2015
Heerlijk geslapen hier. Het is flink warm. We rijden weer door prachtige natuur in de buurt van het Bodedal. Bij het uitzichtpunt Rosstrappe kijken we uit over Thale en de gele velden met koolzaad. Hier is ook een stoeltjeslift naar Thale. Wij rijden weer verder en komen we bij de bijzondere rotsformatie van de Teufelsmauer. Ook hier stoppen we en maken een wandeling naar de rotsen. Onze laatste stop voor vandaag is in Quedlinburg, hier zijn veel camperplaats en wij kiezen voor de Schlossparking, 10 euro voor 24 uur. Deze ligt op 50 meter van het centrum! Ideaal dus! Maar het is zo warm, we gaan eerst even buiten zitten voor we het stadje gaan bekijken. Het kasteel van Quedlinburg ligt (natuurlijk) hoog boven het stadje, we staan er vlakbij. Het stadje is echt prachtig. Overal weer vakwerkhuizen. Het wordt misschien wat saai om te lezen, maar ook Quedlinburg is weer echt een plaatje om te zien.

Uitzicht vanaf de Rosstrape over Thale.
Teufelsmauer, een mooie rotsformatie in de Harz.

Camperplaats Schlossparking in Quedlinburg.

Quedlinburg.

En ook in Quedlinburg een prachtig raadhuis.

De camperplaats met op de achtergrond het kasteel van Quedlinburg.
Dag 6, woensdag 6 mei 2015
Vandaag is onze dochter Katja jarig EN is het 21 jaar geleden dat wij elkaar leerden kennen!
We rijden 14 km naar Blankenburg. De camperplaats hier is niet zo rustig, vlak langs een weg. Je kunt bovenaan bij de touringbussen gaan staan, maar wij kiezen ervoor om achter de kiosk te staan. Iets minder wind, wel meer herrie van de weg. Het kost hier 6 euro voor 24 euro. Eerst gaat Aad aan de slag. Een knipperlicht wil het af en toe niet doen en de koelkast wordt niet goed koud. Slimme Aad kan natuurlijk alles fixen en klaart ook dit klusje weer vrij snel. Dan gaan we het stadje bekijken. Het is wel een stuk minder mooi dan alle andere stadjes die we gezien hebben. Maar er is hier wel een prachtige kasteeltuin.  ’s Middags genieten we van de zon, het is echt heerlijk weer.  We hebben in het stadje een leuk restaurantje gezien en daar eten we asperges met schnitzel, heerlijk!

Blankenburg.

Bedrading nakijken.

Camperplaats in Blankenburg.

Het raadhuis van Blankenburg.

De mooie kasteeltuin.

Nog een keertje de kasteeltuin.
Dag 7, donderdag 7 mei 2015
Het is vrij koud als we opstaan. Even broodjes halen en dan weer op weg. Naar Sankt Andreasberg. Hier is een oude zilvermijn die we willen bezoeken. Helaas is hij door een of ander defect dicht. Dan gaan we verder naar Herzberg am Harz, maar dit stadje valt erg tegen. Dan door naar Duderstadt. Dit is het laatste plaatsje van de Harz die we willen bezoeken. De camperplaats is op een grote parkeerplaats, veel groen, vlakbij een park, gratis deze keer. Je loopt even door het park en dan ben je al in het centrum. Ook hier ongelofelijk veel vakwerkhuizen en een prachtige kerk. In ieder stadje is het raadhuis een heel bijzonder gebouw en ook hier gaat dat weer op. We genieten van al het moois, eten natuurlijk een ijsje (nou ja, ijsje, twee bollen zijn wel heel erg groot!). Het is trouwens weer heerlijk weer geworden.

De oude zilvermijn die we wilde bezoeken, helaas dus dicht door een of ander defect.

Wat zou je hier niet mogen?

Ook in Duderstadt weer een prachtig raadhuis.

Wat ga je kiezen?

Alles in Dutsland is echt zo mooi onderhouden!

Camperplaats in Duderstadt.
Dag 8, vrijdag 8 mei 2015
Via allerlei binnenweggetjes rijden we 50 km naar Hann. M√ľnden. Hier zijn verschillende camperplaatsen, wij kiezen voor de mix parking waar je voor 6 euro 24 euro mag staan. We lozen weer het vuil water en de wc, pakken nog wat water en zoeken een plekje uit. Hier is ruimte voor heel veel campers en we staan echt heel dicht bij het oude centrum en langs de rivier de Weser. We gaan al snel op weg het stadje in. De honden blijven ook nu weer in de camper, het is niet heel erg warm, dus dat is geen enkel probleem. Vlakbij is een loopbrug over de rivier en dan sta je gelijk in het oude stadje met natuurlijk weer een erg mooi raadhuis. Het raadhuis heeft een speciaal uurwerk wat 3 x per dag slaat. Dan komen er figuren naar buiten terwijl een carillon speelt. Ook hier staan enorm veel vakwerkhuizen. Aad wil nog wel een ijsje maar ik heb het helemaal gehad met al dat ijs. Voor mij liever een braadworst. Als we weer bij de camper zijn, kunnen we nog heerlijk buiten zitten. ’s Avonds haalt Aad op de fiets een broodje donner, dat smaakt heerlijk. Onze laatste avond alweer van deze vakantie. De tijd is wel heel snel voorbij gegaan!

Camperplaats in Hann. Munden.

Hann. Munden

Het raadshuis.

De ramen gaan open en...

...dit komt eruit.
Dag 9, zaterdag 9 mei 2015
Het is 425 km rijden tot we thuis zijn. We doen het rustig aan en zijn, zonder problemen, om 3 uur weer thuis. Het was een heerlijke week in de Harz. Het weer wat erg goed. Vooraf werd veel regen voorspelt en dat hebben we dus helemaal niet gehad. Gewoon goed weer om alle stadjes te bekijken en ook om nog lekker buiten in de zon te zitten. Lekker genoten dus!
2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag weer! Leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi verslag. Wij gaan over twee weken richting Harz. Ook vele van deze plaatsen bezoeken, maar ook even bij familie langs in hotel druidenstein in Trautenstein!

    BeantwoordenVerwijderen