dinsdag 2 juli 2013

DRIE DAGEN BELGIE, STREPY-THIEU, RONQUIERES, LIER

Wat heerlijk, Aad heeft 3 dagen vrij! Zaterdagochtend 30 juni vertrekken we lekker op tijd want ons doel is 200 km weg: de scheepslift van Strepy-Thieu. Het schiet lekker op en na 2 uur zien we het gigantische bouwwerk al. Deze lift is aangelegd omdat het oude kanaal met de oude scheepsliften niet meer voldeed voor de nieuwe grotere schepen. Dus werd er een heel nieuw kanaal aangelegd met daarin deze gigantische scheepslift die een hoogte van 73 meter in 10 minuten overbrugd, de lift is in 2002 geopend. Er wordt hier dus geen water verspilt zoals bij een gewone sluis wel het geval is. We gaan een kijkje binnen nemen. Eerst krijgen we een film te zien over de aanleg van de lift en de rest van het kanaal. Daarna lopen we even rond, we zien de enorme kabels waar de bakken mee bediend worden. Het uitzicht is ook erg gaaf, maar al met al valt de bezichtiging ons toch een beetje tegen, alhoewel de film wel interessant was om te zien.

de scheepslift van Strepy-Lift

Natuurlijk gaan we ook de oude scheepsliften bekijken, deze zijn gemaakt in 1888, het zijn er 4 die met elkaar een hoogte van 66 meter overbruggen. Het kanaal wordt nog steeds gebruikt en de liften dus ook. De liften zijn erg mooi om te zien. Het is erg indrukwekkend dat mensen dat in die tijd al voor elkaar kregen en natuurlijk dat het nu nog steeds zo goed werkt.
de oude scheepslift, dit is nr 4

oude scchepslift nr 3
Aan het eind van de dag rijden we naar Ronquieres. Hier is een camperplaats, niets bijzonders hoor, gewoon een parkeerplaats waar ook auto's parkeren. Maar goed, het is dan ook gratis en vlakbij het hellend vlak van Ronquieres. Weer zo'n bijzonder bouwwerk om hoogteverschillen voor schepen te overbruggen. Vroeger moest men door 16 sluizen om het hoogteverschil van 60 meter te overbruggen. Maar in 1968 is dit vervangen door het hellend vlak. Het vlak is 1400 meter lang en overbrugt 68 meter. Er zijn twee scheepsbakken van elk 85,5 meter lang en 11,6 meter breed. De bakken rijden als wagons over rails en worden door kabels getrokken. Iedere bak heeft een contragewicht van beton. Het is een indrukwekkend bouwwerk om te zien.

het hellend vlak van Ronquieres
e
hier zo'n bak waar het schip invaart en wat dan omhoog gaat
Ook hier ligt nog het oude kanaal en de volgende dag maken we hier een flinke fietstocht langs. Dit kanaal wordt niet meer gebruikt. Aan het begin liggen nog wel een flink aantal schepen, sommige helemaal verroest, sommige opgeknapt en bewoond. Deze schepen zullen hier niet meer weg kunnen want het varen op het oude kanaal is niet meer mogelijk. Het gebied tussen dit oude kanaal en het riviertje de Samme is een natuurgebied. Langs het oude kanaal loopt een fietspad. Echt heel erg mooi hier! De oude sluiswachtershuizen staan er ook nog allemaal, nu bewoond door particulieren. De sluisjes zijn niet meer in gebruik, de meeste zijn nu een soort watervalletje. Het oude kanaal is enorm dichtgeslibd, we zien waterlelies en heel veel vogels. Al met al dus echt een prachtige fietstocht. We zien zelfs een waterhoentje met 8 kleintjes! Papa en mama waterhoen zijn heel druk bezig om het nest groter te maken.

de schepen op het oude kanaal, deze kunnen dus niet meer weg

even kijken bij een oud sluisje

een waterhoen met 8 jongen, papa en mama zijn hard bezig het nest grote te maken

Het is trouwens erg lekker weer, volop zon, 23 graden, eindelijk zomerweer! Na onze fietstocht rijden we met de camper langs het nieuwe kanaal waar we een leuk plekje hopen te vinden om de rest van de middag te blijven. Maar dit lukt niet. Dan gaan we maar direct naar Lier, onze laatste bestemming. Daar zijn twee camperplaatsen, wij kiezen voor de camperplaats op de parkeerplaats Leuvense Poort. Hier zijn twee gratis camperplaatsen, weer op een groot parkeerterrein, geen voorzieningen. Prima plek en vlakbij het centrum van Lier. Het is inmiddels vier uur. We laten Balou uit en besluiten ook even Lier in te lopen om te kijken waar we wat te eten kunnen halen voor vanavond. Dan blijkt dat het feest is in Lier. Het is enorm druk en er zijn heel wat activiteiten. Erg gezellig! Alle terrasjes zitten vol, overal mensen aan een echt Belgisch pintje. Lier zelf is trouwens prachtig! We lopen rond tussen de gezellige drukte en besluiten om wat te eten op een terrasje bij een Italiaans restaurant. Het eten smaakt ons prima! Ja en dan weer terug lopen naar de camper. We hebben best vermoeide benen van al dat sportieve gedoe van vandaag.

gezellige drukte in Lier

lekker weer dus alle terrasjes vol

het stadhuis van Lier
de Zimmertoren met het bijzondere uurwerk

de camperplaats

We hebben heerlijk geslapen op deze camperplaats, ondanks dat je dus tegenover huizen staat en op een groot parkeerterrein, was het lekker rustig. We gaan nog een keertje Lier in, wel met de fietsen deze keer. Het is nu heel rustig. We zien het prachtige begijnhof uit de 13e eeuw. Dat is een vrij groot complex rondom de St.Margaritakerk. Natuurlijk de Zimmertoren met een mooi uurwerk, het prachtige stadhuis en de gevangenpoort. Een erg leuk stadje!


St. Margaritakerk in het begijnhof
het begijnhof
toegangspoort naar het begijnhof

mooi Lier, dit monument is te koop, bieden vanaf 850.000 euro


's Middags gaan we weer richting huis. Bij de Moerdijkbrug proberen we nog of we langs het Hollands Diep kunnen staan, maar dat is niet mogelijk. Dan maar verder, richting Rotterdam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten