vrijdag 6 september 2024

REIS ROEMENIE – WEEK 2 – 31 augustus t/m 6 september 2024

Zaterdag 31 augustus 2024 – Usti nad Labem naar Velemin (PN 197679 N 50.527312 E 14.005167) – 25 km

We zijn al veel vaker in Tsjechië geweest maar nog nooit met de camper dus dan moet ons laatste bezoek toch meer dan 12 jaar geleden zijn! Het zal niet een heel lang bezoek zijn, want we zijn natuurlijk wel op weg naar Roemenië maar toch zullen we wat mooie plekje gaan bekijken.

De plek aan de Elbe vinden we niet mooi genoeg om te blijven staan en dus zoeken we wat anders op. Het is niet ver rijden en onderweg stoppen we in Lovosice om bij de Lidl boodschappen te halen. De eerste van deze reis. Zouden ze hier kwark kennen? Tsjechische naam is tvaroh en ja hoor, volle en magere kwark. Ik ben helemaal blij. Ik koop zalm, varkenshaas, bosbessen, veel fruit en groente, natuurlijk eieren en moet hiervoor CZK 1227 afrekenen, wat zo’n 50 euro is. Het valt me mee voor een tas vol. Nu op naar de camperplaats. De TomTom stuurt ons over een wel heel bizar slecht en smal weggetje. Als het dan na 1 kg overgaat in een landweggetje, besluiten we om te keren. Terug naar de doorgaande weg en jawel hoor via een klein stukje tolweg komen we zo bij de camperplaats. Het is een parkeerplaats waar veel wandelroutes zijn uitgezet. Maar we vinden dat we wel even genoeg gelopen hebben in al die steden met flinke hitte. Vandaag is het met 26 graden een stuk aangenamer en daar genieten we volop van met lekker te lummelen.

Plekje aan de Elbe waar we prima hebben overnacht maar toch op zoek gaan naar een fijnere plek.

We vinden een plek met mooi uitzicht over de omringende bergen.   


Na al het gewandel in warme steden, genieten van deze rustige dag.

Zondag 1 september 2024 – Velemin tot Mnetes (PN 93009 N 50.364391 E 14.288619) – 32 km

Het is hoog tijd dat we de camper verzorgen, toilet en vuil water eruit en dan weer de schoon watertank vullen. Een goede reden om naar een betaalde camperplaats te rijden en we kiezen voor een plek in Mnetes. Het is een gemoedelijk klein veld middenin het Tsjechische platteland waar je zelf een plekje uit kunt zoeken. Prima plek om nog een dag te relaxen. Maar natuurlijk ook om ’s middags naar F1 in Monza te kijken. Heel leuk om Charles LeClerc te zien winnen, de Italianen gaan helemaal uit hun dak. Max komt niet verder dan de 6de plek. Het is niet anders. Achter ons staat een Nederlands stel met een buscamper die heel nieuwsgierig zijn naar onze camper. Dus laten we voor de zoveelste keer de indeling zien. Zo leuk om dan te zien dat ook deze mensen weer zo enthousiast zijn dat we zelf ook op zoek willen naar deze camper. De rest van de dag genieten van de enorme rust die hier heerst.

Omdat we hoog nodig moeten lozen, kiezen we voor een betaalde camperplaats waar ik gelijk de eerste was maar even doe.

De camperplaats ligt middenin het Tsjechische platteland, super rustig.


 

Maandag 2 september 2024 – Mnetes tot Telc (PN 530885 N 49.186514 E 15.455649) – 200 km

Vandaag weer een langere trip door Tsjechië heen. We rijden dwars door Praag wat het nodige oponthoud geeft maar wel grappig om doorheen te rijden. Omdat we Praag al een aantal keer hebben bezocht, slaan we dat deze keer over. Na Praag is het weer een groot deel tolweg en dag schiet lekker op en zo zijn we al snel in Telc. We kiezen voor een parkeerplaats bij een meertje vlakbij het historische centrum. Telc heeft een prachtig historisch plein, niet gek dat dit op de UNESCO lijst staat. Allemaal prachtige gevels in pasteltinten. Wat mooi hier! Onder de arcade is het gelukkig wat koeler want vandaag stijgt de temperatuur weer tot 29 graden. We lopen rond en genieten van al het moois. Drinken een colaatje op een terras. Betalen met je bankpas lukt hier niet, maar gelukkig pakken ze wel euro’s aan. We bezoeken ook het techniek museum waar heel veel oude fietsen, auto’s, brommers en motors staan. Maar ook oude kachels, radio’s en platenspelers. Het is geen groot museum maar wel super gaaf om te zien. 

 

Na twee dagen rust, hoog tijd om weer een stadje te bezoeken.

Dat wordt het stadje Telc.

Met het prachtige historische plein wat op de UNESCO lijst staat.






We bezoeken het techniek museum in Telc.

Er staan hier heel veel spullen. Wat vind je van deze stofzuiger? Heel wat anders dan de robotstofzuiger die wij hebben.
Er is van alles te zien, oude fietsen, motors, auto's. Gewoon een erg leuk klein museum.


We staan in Telc op deze parkeerplaats, niet verkeerd toch? Na al het lopen in de hitte, genieten we volop van de schaduw.

Dinsdag 3 september 2024 – Telc tot Vecenice u Nameste (PN 147460 N 49.210683 E 16.119055) – 53 km

Als we verder rijden naar Trebic komen we heel veel Nederlandse campers tegen. Een groepsreis? De binnenwegen zijn trouwens erg goed te rijden en zo komen we aan in Trebic. We wilden hier graag een kijkje nemen maar alle parkeerplaatsen zijn helemaal vol. Erg jammer, dan maar verder naar de plek die we voor de overnachting hadden uitgezocht. Het is een prima plek aan een meertje. Niet heel rustig want de doorgaande weg loopt er vlakbij. Achteraf zijn we wel erg blij dat we niet in Trebic konden stoppen want het wordt weer heel warm met 31 graden. Dan is het toch een stuk prettiger om in de schaduw met een windje te zitten dan in een stad te lopen. 

Omdat we in Trecin geen parkeerplaats konden vinden, doorgereden naar deze plek.

Achteraf zijn we blij dat we niet in Trecin lopen want het wordt weer 31 graden.


 

Woensdag 4 september 2024 – Vecenice u Nameste tot Banov (PN 239697 N 48.966814 E 17.32677) – 150 km

De weersvooruitzichten van nog zeker 2 dagen met temperaturen boven de 30 graden doen onze plannen wijzigen. We wilden Brno en nog wat stadjes bekijken in Tsjechië maar met deze temperaturen vinden we dat geen goed plan. Met deze temperaturen blijven we liever ergens in de natuur staan. Zo begint een zoektocht naar een goede plek om 2 dagen te blijven staan. De eerste moet op een heuvel liggen met uitzicht. Dat lijkt ons wel wat. Maar als we daar aankomen is het een asfalt parkeerplaats, ongezellig en enorm warm. Dus rijden we weer verder. Nu naar een plek bij een bron waar ook wat meertjes zijn. De parkeerplaats is vlak voor een restaurant en daar mogen we niet staan. Iets verder is een picknick plek langs de weg waar we eerst maar even wat eten. Ik zoek verder op de P4N app en zie nog een plek, weer 40 km verder, bij een stuwmeer. Gelukkig is dit wel een fijne vrije en rustige plek. Het is inmiddels al 33 graden. Zolang we in de schaduw van de camper blijven, is het te doen.


Dit was een mooi plekje maar bij een restaurant en we mochten er niet blijven staan.

Gelukkig vinden we een prima plek aan een stuwmeer.

Vandaag is het 33 graden dus blijven we in de schaduw van de camper.

Donderdag 5 september 2024 – Banov (PN 239697 N 48.966814 E 17.32677) – 0 km

We worden wakker en zien dat het bewolkt is, dat is lekker! Maar de wolken verdwijnen al snel en de temperatuur loopt weer lekker op. We doen niet zoveel. Geen wandelingen in dit hete weer. Gelukkig vermaken wij ons altijd wel met de vele knutselprojecten die we bij ons hebben.

Lekker rustig dagje aan het stuwmeer in Banov.

Vrijdag 6 september 2024 – Banov tot Trencin Slowakije (PN 39646/CC 52033 N 48.900101 E 18.041401) – 37 km

Jippie vandaag is Olav jarig! Dat wordt weer op afstand feliciteren, sorry Olav, we zijn tegenwoordig altijd maar weg op je verjaardag.

Wij vertrekken van ons rustige plek aan het stuwmeer, op naar Slowakije. Het is maar een klein stukje tot de grens. Daarna zijn de wegen gelijk een stuk slechter. We rijden naar Trencin en hebben daar een aantal parkeerplaatsen waar je zou kunnen staan. Ja zou kunnen staan want dat gaat niet lukken, alles staat vol. Gelukkig is in deze stad nog wel een uitvalsbasis in de vorm van een camping. Dus rijden we de camping op en wanen ons gelijk terug in de tijd. Heel eenvoudig met allemaal houten huisjes rondom een grasveld. Doet ons echt aan vroeger denken. Voor 25 euro mogen we hier een nacht staan. De camping ligt aan twee kanten aan een rivier. Het sanitair dateert ook van jaren en jaren geleden. Het is wel schoon maar daar is alles mee gezegd. Maar goed, wij komen hier voor Trencin en het centrum ligt op maar een klein stukje lopen. Op een heuvel boven het stadje ligt een prachtig kasteel. Wij lopen al snel het gezellige centrum in. Als we want hebben gedronken, slenteren we langs de houten kraampjes die hier staan. Het doet me echt zo aan vroeger denken. Het is gezellig druk. We kopen erg leuk keramiek voor in de tuin. Slowakije heeft ook de euro als muntsoort, dus we hoeven niet om te rekenen. We eten iets in Poke House Trencin waar verschillende salades in kommen worden geserveerd. Aad kiest voor zalm en ik voor kip. Je kunt kiezen uit een grote en een kleine kom. Nou ik kan zeggen dat ik nog nooit zo’n lekkere salade heb gegeten. Ook Aad zit lekker te smullen en zo genieten we tot de hele kom leeg is. Bij Aad kan er toch nog een ijsje bij. Midden op het plein is een podium gebouwd en daar worden vanaf 3 uur dans optreden van kinderen verzorgd. Echt super leuk om te zien. Veel hip hop dansers maar ook de hele kleintjes laten zien wat ze kunnen. Heel jammer dat het tegen 4 uur gaat regenen en dus duiken we zaakje in om weer wat te drinken. Tegen vijf uur is het weer droog en lopen we weer terug naar de camping waar we genieten van een lange warme douche.

De camping in Trencin, beetje terug in de tijd.

Aan twee kanten van de camping is water.

Trencin.

Hoog boven het stadje is een enorm kasteel.

We starten met eerst even wat te drinken.

Dan lopen we het gezellig centrum in.

Trencin.

De synagoge in Trencin.

Twee super lekkere salades, jammie!

Hier kopen we een aantal stukken voor in de tuin.

Het enorme kasteel van Trencin.

Dan krijgen we optredens van allerlei dansgroepen.

We zien alles verschillende dansgroepen, echt heel leuk om te zien.

Het kasteel van Trencin in de avondzon.

 



1 opmerking:

  1. Wat een mooie plaatsjes om te bezoeken en ook mooie plekken om te staan. Ik hoop voor jullie dat de temperatuur snel zal dalen. Zitten wij tot nu toe beter met 26 graden.

    BeantwoordenVerwijderen