woensdag 24 augustus 2016

REIS KROATIE/GRIEKENLAND - WEEK 1Vrijdag 19 augustus 2016 – 160 km
Het is 19 augustus. ’s Morgens nog gezellig even bij onze oudste kleinzoon op verjaardagsvisite want die is alweer 10 jaar geworden. Dan afscheid nemen van ze, altijd emotioneel, zeker voor mij. Daarna brengen we onze kater Frodo bij weg bij onze andere dochter. Ook hier is het niet leuk om afscheid te nemen. Ach die sippe gezichtjes van de kleintjes. Ik moet toch echt een traantje laten. Zo dubbel altijd, leuk om weg te gaan, moeilijk om je dierbaren achter te laten. Aad heeft dat wat minder.

Maar goed, we zijn op pad. Het is een heel andere reis dan wat we tot nu toe gedaan hebben. Aad werkt niet meer en dus hebben we alle tijd. Onze plannen zijn om tot eind november weg te blijven. De globale route is via Duitsland, Oostenrijk, Italië naar Kroatië te gaan. In Kroatië langs de kust naar het zuiden te trekken en via Montenegro en Albanië komen we dan in ons geliefde Griekenland. Daar willen we het eiland Kythira bezoeken, dat ligt onder de Peloponnesos. Ja dat zijn dus onze plannen. Of we dat ook allemaal gaan doen? Geen idee! Nog nooit zo’n lange reis gemaakt, zo lang van huis. Gaan we iedereen niet te veel missen? We zien het wel. Dat is het fijne van reizen met een camper: je kunt alle kanten op.

Dus al met al zijn we aan het begin van de middag op pad. We hoeven niet zo ver vandaag, naar Panheel in Limburg. Daar liggen San en Ger met hun boot. We hebben Ger al sinds december niet meer gezien en San voor het laatst in februari. Dus hoogste tijd om eens even bij te kletsen. Alhoewel… kletsen doen we heel vaak via de telefoon. Maar elkaar in het ‘echt’ zien, dat is toch echt veel leuker. Het hek naar het pad langs hun boot staat open en zo kunnen we vlakbij hun boot staan, dat is helemaal fijn. Erg leuk om ze weer te zien! We zitten nog lekker buiten en kletsen weer bij. Alle verbeteringen in de camper worden bewonderd, zoals wij de mooie dingen in de boot bekijken. Erg mooi geworden hoor met al dat hout!


San op de boot.

Ger en Piet met zijn hond Joey.

Aad aan het vissen met zijn nieuwe speelgoed, iets waarmee hij kan zien of er vissen in het water zitten.

Zaterdag 20 augustus blijven we lekker bij in Panheel staan. Ondanks dat er regen is verwacht, is het prachtig weer en we kunnen de hele dag buiten zitten. We bekijken ook de boot van Piet en Reina die hier ook met hun boot liggen. Al met al een gezellige dag. Al blijkt nu wel het hek wat gisteren open stond, nu afgesloten is met een flink hangslot. Maar de mannen hebben daar al een plan voor een daarvoor kunnen we mooi onze gas generator gaan gebruiken.


We staan gezellig bij de boot. In Panheel dus.

Mijn lieve zussie!

Hek op slot? Geen probleem, dat slijpen wel even door!

Zondag 21 augustus (450 km). Het hangslot is snel doorgeslepen met de slijptol. Stroom werd geleverd door onze gas generator en het klusje was met een minuutje voor elkaar. En dan is het alweer tijd om afscheid te nemen. Erg jammer om mijn zus maar zo kort te zien. Normaal is ze vaak een weekje bij ons en hebben we het super gezellig. Dus ja, dit is wel heel wat anders. Maar goed, ook nu weer op weg. Ons eerste plan was om zo’n 250 km te rijden, maar het is enorm aan het regenen en we besluiten door te rijden. Dat is een goed besluit, want hoe verder we komen hoe beter weer het wordt. Ook zijn er heel wat wegwerkzaamheden en daarmee is het aardig druk. Omdat het zondag is, zijn er geen vrachtwagens en valt het allemaal erg mee. 50 Km voorbij Wurzburg gaan we naar de camperplaats in Schlusselfeld. Deze ligt bij de Concorde fabriek. Het zijn prachtige plaatsen, flink ruim en ook nog eens gratis. Er staan natuurlijk vrij veel van die gigantische Concordes. We zetten de camper neer, pakken onze stoelen en genieten van de zon.


Na de rit, nog even lekker buiten zitten.

Camperplaats Schlusselfeld bij de Concorde fabrieken.

Maandag 22 augustus (150 km). Een kleine trip vandaag over de autobaan tot aan Ingolstadt. Daar gaan we op de camperplaats Am Hallenbad staan. Deze kost 5 euro maar daarvoor heb je dan ook nog eens stroom. Dus accu opladen en de koelkast op stroom zetten, scheelt toch weer iets in het gas verbruik. Na onze lunch gaan we naar Ingolstadt. Balou gaat mee in haar buggy, daarin voelt ze zich erg beschermd. Ze gaat dan ook lekker liggen en laat zich lekker rondrijden. Ook deze keer krijgen we de nodige vragen, er wordt zelfs gezegd dat ik ‘’ein guten mensch’’ ben omdat ik haar zo meeneem. Nou dat hoor je toch ook niet iedere dag! Ingolstadt is best aardig, er zijn leuke stadspoorten en een kasteel waar een oorlogsmuseum in zit. We zien weer dat kleding en schoenen gewoon super goedkoop zijn in Duitsland, zeker nu het uitverkoop is. Voortaan maar in Duitsland gaan shoppen. De 15 plekjes op de camperplaats lopen ’s avonds helemaal vol, maar op de parkeerplaats zelf is nog plaats genoeg.


Ingolstadt, het stadhuis.

Balou vindt het allemaal prima in haar buggy.

Mooi pandje in Ingolstadt.

Kasteel waar het legermuseum in is gevestigd.

Toegangspoort naar het museum.


Stadspoort van Ingolstadt.

Op de camperplaats bij Ingolstadt.

Dinsdag 23 augustus (250 km). Tussen Ingolstadt en München zijn erg veel wegwerkzaamheden en het schiet dan ook echt niet op. Net voorbij München gaan we de autobaan af, de 318 op. Ook hier staan we al snel vast. Het rijdt heel langzaam. We rijden langs de Tegernsee en komen door allerlei leuke dorpjes, veel klederdracht, houten huizen met geraniums aan het balkon. Dus ook al schiet het niet op, het is een erg leuke route om te rijden. Met de Achenpas komen we in Oostenrijk en kunnen we beter opschieten. Via het Zillerthal komen we op de Gerlosspas. Vanaf deze weg hebben een heel mooi uitzicht op de Krimml watervallen. Net voorbij de watervallen gaan we bij Neukirchen de weg af en komen we via een smal weggetje op de camperplaats bij gasthof Friedburg. De camperplaats kost 7,50 behalve als je hier uit eten gaat. Vanaf deze camperplaats is een prachtig uitzicht over de bergen en het dal. Het was een enorm lange reisdag vandaag. We zijn om 10 uur vertrokken en om half 5 komen we aan. We zitten nog op 1100 mtr hoogte en de zon zakt net achter de berg, dus koelt het flink af. Wel open Wifi hier, dus een mooie gelegenheid op ons blog bij te werken. We gaan bij het gasthof een Wiener Schnitzel eten en dat smaakt weer goed. Ondanks de lange rit, valt de vermoeidheid bij Aad gelukkig mee.

Velden vol met hop, belangrijk ingredient voor bier.

Tegernsee, nog in Duitsland.

Een typisch Oostenrijks kerkje.

En dan in Oostenrijk: de Achensee.


Door het Zillertal kan ik nog net deze foto van de bekende trein nemen.

Heerlijk, heerlijk al die mooie bergen!

Uitzicht vanaf de Gerlosspas op de Krimml watervallen.

Uitzicht vanaf de camperplaats in Neukirchen, gasthof Friedburg.

 Woensdag 24 augustus. We blijven vandaag ook op deze mooie plek. Normale prijs is 7,50, voor stroom betaal je 1,50. Tot onze grote verbazing (en ergernis) moeten we voor Balou ook nog eens 3 euro betalen. Als ik ’s morgens een klein zakje vuil in de container doe, moet ik daar ook weer 1 euro voor betalen. Hmmm beetje geldklopperij allemaal. Maar daarentegen is het een prachtige locatie en nemen we die dingen maar voor lief. Het is werkelijk prachtig weer en dus genieten we volop. Omdat we vrij hoog zitten, is het ook prima uit te houden. Overal op het land is de hele familie bezig om het gras om te gooien. Dat gebeurt dus allemaal met de hand!


Camperplaats gasthof Friedburg in Neukirchen Oostenrijk, wij staan helemaal rechts.

Lekker in de zon, maar om half twaalf is ons dat te warm en zitten we onder de luifel, best warm!

Even uitpuffen van het omgooien van het gemaaide gras.
Er rijdt een stoomtrein in het dal.
Donderdag 25 augustus (100 km). En weer op pad, eerst naar Zell am See en dan naar de Grossglockner Hochalpenstrasse. Een hele bijzondere Alpenroute waar veel toeristen naar toe trekken. Je betaalt er 35 euro voor en dat is zeker de moeite waard. Werkelijk een prachtige route! Wij genieten altijd zo van de bergen, ze zijn altijd zo enorm indrukwekkend. Met allerlei haarspeldbochten gaan we langzaam omhoog. Er zijn enorm veel parkeerplaatsen waar je even kunt stoppen om al het moois op je in te laten werken. Natuurlijk rijden we ook naar de Frans Josefhohe. Hier kun je in de buurt van een gletsjer komen. Naar beneden rijden we in de eerste versnelling om de remmen te sparen. Het einde van de route is in het plaatsje Heiligenblut en iets verder vinden wij ons plekje voor de nacht in het dorpje Grosskirchheim bij het hotel Schlosswirt. Als je hier uit eten gaat, is de overnachting gratis en dat doen we dus ook. Aad waagt zich aan een mixed grill en ik kies voor spareribs. Het smaakt allemaal prima. Als we weer bij de camper zijn, hebben we weer niet genoeg stroom om te schotel omhoog te krijgen. Heel vreemd want toen we stopten stond de accu op 13,8 en nu op 12,7. Terwijl er niets aan staat. We snappen er niets van. Dus de generator gepakt en met stroom van de generator lukt het wel.

Grossglockner

Grossglockner

Grossglockner

Frans Jozef Hohe met de gletsjer.

Grossglockner
Grossglockner

Grossglockner

Camperplaats Schlosswirt in Grosskirchheim, net voorbij de Grossglockner.

6 opmerkingen:

 1. Nog maar net onderweg en dan al zo heerlijk genieten, dat wordt wat de komende maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke foto's en teksten. Veel plezier verder en niet te veel kapot slijpen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke foto's en teksten. Veel plezier verder en niet te veel kapot slijpen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wordt vast een mooie reis, nog maar net weg en nu al mooie foto's. Ik blijf jullie volgen, geniet ze!!
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook wij willen dit voorjaar via land naar Griekenland. Ik ben dan ook jullie verslag met belangstelling aan het lezen.
  Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen