dinsdag 20 oktober 2015

WEEK BELGIE

Het is maandag 12 oktober als we weer voor een week vertrekken. Ook nu weer na de ochtendspits. Reisdoel deze keer is België. We beginnen in Leuven. We zetten de camper neer op de Martelarenlaan. Dit is vlakbij het centrum, net achter het station en hier kun je gratis parkeren. We gaan op de fiets naar het centrum. Omdat de camper in de schaduw staat en het ook niet warm is, laten we Balou lekker in de camper. Daar heeft ze het meer naar haar zin dan door een stad te moeten lopen.

Het centrum is maar 1 km weg, dus al snel staan we voor het prachtige stadhuis van Leuven. Prachtig gebouw! We lopen een stadswandeling en komen zo op allerlei leuke plekjes. Het is gezellig druk met veel studenten en toeristen. Toch vinden we de stad een beetje tegenvallen, we hadden er iets meer van verwacht.

Het stadhuis van Leuven.

Helemaal vol met beelden.

Stadhuis Leuven.

Grote Markt Leuven.

Stuk oude stadsmuur Leuven.

Detail van de universiteitsbibliotheek Leuven.

Universiteitsbibliotheek Leuven.
Weer terug bij de camper rijden we naar de een gratis camperplaats in Leuven aan de Domeinstraat. Het is een gewone parkeerplaats en er staat nergens staat aangegeven dat dit een camperplaats is. We nemen maar aan dat het o.k. is om hier te overnachten.

Camperplaats Domeinstraat Leuven.Dag 2: Weg is de zon, was het gisteren al koud, vandaag is het nog kouder. Dikke bewolking en koude wind. We rijden vandaag naar Haybes. Dat ligt aan de Maas net over de grens in Frankrijk. We zetten onze TomTom op vermijden van snelwegen en zo rijden we via allerlei leuke binnenwegen richting Namen. Vanaf Namen rijden we verder langs de Maas. Deze route hebben we al vaker gereden maar het is en blijft een prachtige route. Brrr wat is het toch koud. Een week geleden nog 20 graden aan de Moezel en nu maar 3.

In Haybes is een erg mooi gelegen gratis camperplaats, zo langs de Maas.We lopen Haybes in en zien de bakker en pizzeria. Dat wordt pizza eten vanavond. De kachel moet echt aan een daarmee is het gelukkig snel warm.

De route langs de Maas, mistig en koud!

Haybes.

Het stadhuis van Haybes.

De mooie gratis camperplaats van Haybes, vlak langs de Maas.

Camperplaats in Haybes.

Stadhuis van Haybes.

Dag 3: Eerst maar even de kachel aan voordat we uit bed gaan. Met 10 minuten is de camper lekker warm en gaan we douchen. Aad haalt een lekker stokbroodje bij de bakker. Eigenlijk wilde we hier vandaag blijven staan en langs de Maas fietsen, maar er staat zo'n koude harde wind, dat we dit maar laten. Dus na het ontbijt rijden we verder langs de Maas tot we bij Montherme komen. Vanaf hier volgen we de Semois. Erg mooi met alle bomen is allerlei herfstkleuren. We stoppen bij de camperplaats in Poupehan. Midden in de natuur en aan de Semois. Ook dit is weer een gratis camerplaats met zelfs gratis stroom. Dus laden we onze accu's maar even op, via de zonnepanelen zal dat met deze mist niet lukken. Ook kunnen we ons elektrische kacheltje eens uittesten. Hij houdt de camper erg goed warm met zijn 500 watt.

Poupehan aan de Semois.

De Semois bij Poupehan.

Camperplaats in Poupehan.Dag 4: Het heeft gisterenavond en vannacht geregend maar als we wakker worden is het gelukkig droog. We blijven vandaag hier staan. Poupehan is een vrij klein dorp en bestaat eigenlijk alleen maar uit vakantiehuizen. De wind is gaan liggen en ondanks dat het maar 4 graden is, lijkt het een stuk warmer. Vandaag krijg ik ook mijn sprei af voor de camper. Hij is erg mooi geworden en staat erg goed bij de golfjes gordijnen.

Mijn sprei is af!


Poupehan.
Dag 5: Ook vannacht regen maar ook nu overdag weer droog! Er is een Franse camper bijgekomen. Als hij 's morgens weer wil vertrekken, laat hij allemaal afval naast zijn camper liggen. Ik kan natuurlijk mijn mond niet houden en zeg er wat van. Met een verontwaardigd gezicht pakken ze het dan toch maar op om het in de prullebak te gooien die iets verderop staat. Sommige mensen zijn toch echt erg! Wij trekken ook weer verder, het is 0 graden. Wat is het toch enorm mooi hier. We doen nog even boodschappen en dan rijden we naar La Roche de Ardenne. Een toeristisch plaatsje aan de Ourthe.

La Roche de Ardenne met de Ourthe.

De kasteel ruïne ligt boven het stadje.

Op zoek naar bier?
Zo'n 7 km verder ligt het dorpje Maboge, ook aan de Ourthe. Ook hier is een gratis camperplaats. Wauw deze is ook weer zo mooi, midden in de natuur. Wat een stilte hier overal. Ook vandaag is het koud maar weer geen regen. Die valt pas 's avonds en dus hebben we er geen last van. Ook Maboge is trouwens een piepklein dorpje met bijna alleen maar vakantiehuizen.

Camperplaats Maboge.

Niet verkeerd toch? De Ourthe stroom voor onze neus.


Dag 6: Het is nog steeds flink koud, maar 3 graden. De lamp in onze rechterkoplamp is stuk en Aad gaat deze eerst vervangen, het is niet zo gemakkelijk om erbij te komen. Dan gaan we weer op weg, nu richting het natuurgebied de Hoge Venen. Jammer dat het zo mistig is, want we rijden over allerlei binnenweggetjes waar we nu niet heel veel van te zien krijgen. Onze bestemming is de (alweer gratis) camperplaats bij de het Lac de la Gileppe net voorbij het plaatsje Jalhay. Er is hier een grote parkeerplaats waar ook 4 camperplaats met gratis stroom zijn aangelegd. Het ziet er allemaal erg mooi uit. Er is in het hele gebied ook gratis WiFi.

Niet veel zicht onderweg.

Camperplaats bij het Lac de la Gileppe, Jalhay.

De uitkijktoren met bovenin het restaurant.

Lac de la Gileppe.

La de la Gileppe.

Bij het meer is een grote uitkijktoren, een lift brengt je naar boven waar je een prachtig uitzicht hebt over het stuwmeer en de heuvels met de prachtige gekleurde bomen. Bovenin de toren zit ook een restaurant. Op de dam van het stuwmeer staat ook een enorm grote leeuw van 13,5 meter hoog en 300.000 kg zwaar. Er is ook een klimpark voor kinderen. We lopen een rondje, erg mooi hier! Er zijn ook fietsroutes, die moeten we maar eens doen als het niet zo koud is.

De giga grote leeuw op de dam van het stuwmeer.'s Avonds gaan we uit eten in het restaurant. Geweldig leuk met het prachtige uitzicht! We waren wel even vergeten dat de Belgen vaak uit eten gaan en dus waren bijna alle tafels gereserveerd. Maar gelukkig is er toch nog een tafel voor ons. Het eten smaakt erg goed.
Dag 7: Als we wakker worden zien we iets wat we al 5 dagen hebben gemist: DE ZON! Het is dan ook een stuk minder koud. We trekken weer verder over allerlei kleine en soms hele slechte wegen rijden we door de Voerstreek Nederland in. Verder via Maastricht en dan België weer in. Bij het plaatsje Dilsen-Stokkem is een parkeerplaats met 3 gratis camperplaatsen. We zijn hier aan de rand van het natuurgebied de Maasvallei, een gebied met veel water en watervogels. Erg mooi! Het is echt heerlijk weer, de zon schijnt volop dus heerlijk een stuk wandelen. Balou gaat ook lekker mee. We zien zelfs een zwarte zwaan. Het is erg mooi hier. Na 1,5 uur komen we weer bij de camper. Tijd voor een kopje thee.

Natuurgebied De Maasvallei bij Dilsen-Stokkem.

Drie gratis camperplaatsen op de parkeerplaats.

Zwarte zwaan!

Natuurgebied de Maasvallei.

Natuurgebied de Maasvallei.

En zo breekt onze laatste avond in de camper aan van dit seizoen. Het weer was wat minder deze week maar we mogen niet klagen want de regen viel alleen 's avonds of 's nachts. We hebben deze keer alleen maar gratis camperplaatsen aangedaan en dat waren dan ook echt hele mooie in prachtige omgevingen.

1 opmerking:

  1. Dat was weer heerlijk genieten dit jaar. Volgend jaar weer genieten van al het moois dat vaak heel dichtbij is .

    BeantwoordenVerwijderen