vrijdag 22 september 2023

REIS SCANDINAVIË – WEEK 5 – 16 t/m 22 september 2023

Zaterdag 16 september 2023 – Havøysund tot Slatten (P4N 132165 N 70.726561 E 24.519052) – 35 km

Natuurlijk moeten we dezelfde weg ook weer terug rijden wat helemaal niet erg is want wat is het hier toch bijzonder mooi. Zo mooi dat we na een 35 km besluiten om langs de weg 889 te blijven overnachten. Aad klautert de hoge rotsen af om bij het water te komen, hij liever dan ik. Hij vangt hier weer een aantal kleine pollak visjes. ’s Avonds is het toch weer bewolkt dus ondanks dat ik bericht krijg van het Noorderlicht, kunnen we het niet zien.

De prachtige route naar Havoysund.

De route van Havoysund.

Speciaal bouwwerk waar toiletten in zitten en een draaiend pad naar het strand.




Omdat het hier zo mooi is, besluiten we langs deze route te blijven overnachten.

Beneden op de rotsen staat Aad te vissen.


 

Zondag 17 september 2023 – Slatten tot Hamnbukt Havn (CC 55570 N 70.09304 E 25.075558) – 125 km

Ook vandaag bewolking met af en toe wat regen. Vandaag rijden we wel de hele 889 af. Vlak voordat we op de E6 komen, zien we nog heel veel rendieren.. Ze hebben hier een hek neergezet, zodat ze de weg niet op kunnen lopen alhoewel er toch twee zo eigenwijs zijn en buiten het hek lopen. Eenmaal op de E6 zoeken we een leuk plekje om te overnachten. We bekijken een paar plekjes maar die worden allemaal afgekeurd door ons. Net voorbij Lakselv is een prima plek aan een haventje in Hamnbukt Havn. Ook hier hebben 2017 gestaan. Toen in de stromende regen en het was toen best koud. Nu geen regen en de temperatuur is best o.k. alhoewel het maar 10 graden is. Wellicht gaan we wennen aan de koude temperaturen? In ieder geval kan Aad hier goed vissen vanaf een steiger. Hij vangt dat ook een flinke kabeljauw waar hij helemaal blij mee is. Het is echt een flink exemplaar, die gaat morgen in de pan. Ondanks dat Max Verstappen niet wint, kijken we naar een heel spannende race in Singapore. Het was weer genieten. Aad mag vanavond in de keuken want er staan pannenkoeken op het menu, voor mij een gemakkelijke avond. We krijgen meldingen dat het Noorderlicht om 2300 uur goed te zien moet zijn. Het is ook amper bewolkt maar helaas, geen groen licht gezien.

Heel veel rendieren.



De haven van Hamnbukt Havn.

Prima plek om te overnachten met dit mooie uitzicht.

Een flinke kabeljauw.

Nu hij zo'n grote kabeljauw heeft gevangen, blijft hij hopen op nog meer.

 

Maandag 18 september 2023 – Hamnbukt Havn tot Lebesby (P4N 282116 N 70.612253 E 27.069828) – 170 km

We rijden eerst even terug naar Lakselv om weer wat boodschappen te doen. Daarna trekken we verder naar het Oosten, niet meer via de E6 maar over de 98. Ondanks dat het vandaag weer flink bewolkt is, is het weer een erg mooie route met rendieren en prachtige herfstkleuren. We zien ook dat met speciale vrachtwagens de rode sneeuwstokken weer langs de weg worden geplaatst. Bij Ifjord slaan we af naar de weg 888 richting Mehamn en Gamvik. Dat zijn de meest Noordelijke punten van het vaste land van Noorwegen en Europa. Natuurlijk wordt de Noordkaap aangeduid als meest noordelijke punt, maar daar zijn wat discussies over omdat de Noordkaap op een eiland ligt. Wij stoppen bij Lebesby op een parkeerplaats waar we een prachtig uitzicht over de kust hebben. We kijken samen even naar onze verder plannen en besluiten om toch niet helemaal omhoog naar Mehamn en Gamvik te rijden. We willen wel nog het schiereiland bij Vadsø gaan bekijken en natuurlijk nog het meest Oostelijke puntje van Grense Jakobselv wat tegen de Russische grens aan ligt. Ik krijg de melding dat we 100% kans hebben op het noorderlicht. Wat is het dan balen dat ’s avonds de lucht weer helemaal dicht trekt. Helaas deze keer weer niets gezien.


Weer een prachtige route over de 98.

De 98 is niet heel breed, wegdek is soms ook erg slecht maar de omgeving is prachtig.


We rijden de 888 op en stoppen bij Lebesby.

 

Dinsdag 19 september 2023 – Lebesby tot Vadso (P4N 78799 N 70.067971 E 29.748887) – 170 km

We trekken verder, eerst weer terug over de weg 888, echt een super slechte weg om te rijden. Dan komen we op de 98 die soms heel erg goed te rijden is maar soms ook weer echt een drama. Maar het landschap waar we doorheen rijden is weer spectaculair. Een groot deel gaat over een hoogvlakte waar we prachtige uitzichten hebben. Bij het stadje Tana Bru komen we weer op de E6 maar dat is maar voor een klein stukje. De E6 gaat verder naar Kirkenes maar wij slaan af naar de E75 en dit is weer één van de bijzondere autoroutes van Noorwegen met de naam Varanger. We stoppen al vrij snel in het stadje Nesseby waar we vlakbij een haventje staan. De plek zelf is niets bijzonders maar het uitzicht is weer prachtig. Aad gaat met zijn hengel naar de haven. Als hij weer terugkomt, besluiten we om 30 km verder te rijden tot de stad Vadso. Tot onze verbazing is dit, voor Noorse begrippen, een flinke stad. Met een brug komen we op een eiland en op een mooie camperplaats. Het is maar 6 graden maar de zon schijnt volop en dat maakt het toch aangenaam.

We besluiten om deze 888 toch niet helemaal naar boven te rijden, we gaan weer terug naar de 98.

Zo genieten van al dit moois.




We gaan nu de Varanger route op (E75) en stoppen bij Nesseby.

Toch rijden we nog iets verder naar de, voor Noorse begrippen, grote stad Vadso.

Hier is een prima camperplaats met een sani station.

De stad Vadso.

 

Woensdag 20 september 2023 – Vadso (P4N 78799 N 70.067971 E 29.748887) – 0 km

Vannacht is er een sterke wind opgestoken. De Varanger route gaat voornamelijk langs de open Barentszzee, niet prettig rijden met zulke harde wind. Dus besluiten we om een dag te blijven staan in Vadso. We bezoeken een second hand store, halen even wat boodschappen en bekijken de bijzondere kerk van Vadso. De harde wind maakt het een flink stuk kouder dan de 7 graden die het nu is. Aan het eind van de dag gaat de wind gelukkig liggen, de wolken trekken weg en de zon komt tevoorschijn.

Vanwege de harde wind blijven we een dag in Vadso. Hier staat deze bijzondere kerk.


Aan het eind van de dag gaat de wind liggen en komt de zon weer tevoorschijn.

 

Donderdag 21 september 2023 – Vadso via Hamningberg tot Vardø (P4N 130051 N 70.380011 E 31.118248) – 160 km

Zo blij dat we gisteren niet zijn gaan rijden want de route gaat langs de zee. Het landschap is vrij vlak en heel vreemd, geen boom te zien. Weids uitzicht aan alle kanten. De E75 eindigt in Vardø, wij gaan nu de Hamningbergvegen op. Deze weg is 42 km lang en gaat door een soort maanlandschap langs de Barentszzee. De weg is alleen open in de zomer. Na de eerst sneeuwval gaat hij dicht tot eind mei. Het is een smal weggetje door prachtige spectaculaire natuur. Overal puntige rotsen, beneden de zee die flink te keer gaat.  Er zijn genoeg uitwijkmogelijkheden om elkaar te passeren maar er is heel erg weinig verkeer. Het is de meest bijzondere route die we tot nu toe hebben gereden. Echt geweldig. Aan het eind ligt het dorpje Hamningberg  waar vroeger vissers woonden (in 1900 woonden hier nog 250 mensen) maar tegenwoordig wordt het niet meer permanent bewoond. Er lopen een aantal rendieren door het dorp. Er is een speciale parkeerplaats voor campers waar we even wat eten. Dan rijden we de prachtige route weer terug naar Vardø. Deze stad ligt op een eiland, je komt er met een tunnel van 3 km. We bezoeken een heksenmonument wat is gebouwd ter nagedachtenis van de 17 eeuwse heksenvervolgingen van Noord Noorwegen. Een paar km verder is een apart bouwwerk, het lijkt een soort skelet van een draak in de vorm van een boot. Nu is het toch echt tijd om ons overnachtingsplekje op de zoeken. Een speciale plek op de kop van het eilandje. Achter ons het stadje en verder aan drie kanten uitzicht op de zee. Even later komt de Hurtigruten voorbij varen, op weg naar de haven. Een bijzondere plek om te overnachten.

De Varanger route is best bijzonder want we rijden door vlak landschap.

Geen boom te zien.

Bij Vardo gaan we de Hamningbergvegen op.

Een smalle route door een soort maandlandschap waar de ruige Barentszzee tegen de rotsen slaat.

Heel smal, maar er zijn genoeg uitwijkmogelijkheden.

Er rijdt sowieso heel weinig verkeer hier.


Zodra de eerste sneeuw valt, wordt de weg afgesloten tot eind mei.



Dan komen we in het gehucht Hamningberg. Vroeger een vissersdorp, tegenwoordig worden de huizen niet meer permanent bewoond.

Verder gaat de weg niet.


Op het eiland ligt Vardo.

Met deze tunnel kom je in Vardo.

In Vardo staat dit herdenkings monument voor de heksenvervolging van de 17e eeuw.

We komen twee Nederlanders tegen.

Bijzonder bouwwerk op Vardo.


Ook op Vardo is een aparte kerk.

Deze staan op ons overnachtingsplekje, uitkijkend over de Barentszzee.

Aan het eind van de dag komt de Hurtigruten voorbij.

 

Vrijdag 22 september 2023 – Vardø tot Hesseng (P4N 287966 N 69.74377 E 29.73799) – 230 km

Ik moet echt iets vertellen over de nachten hier in Noorwegen. Bijna iedere nacht is het wel aan het regenen. Maar vannacht was het niet alleen regen maar ook een flinke harde wind, de camper stond aardig te schudden. Gelukkig heeft Aad hem op een gegeven moment zo gezet dat de wind op de neus van de camper staat. Dat scheelt heel wat schudden en zo konden we toch nog even slapen. Zo raar dat dan in de loop van de ochtend de wind weer helemaal is verdwenen. Maar de zon laat zich vandaag dan weer helemaal niet zien. Je kunt er geen touw aan vastknopen aan dat weer hier in Noord Noorwegen. Maar gelukkig is het overdag bijna altijd wel droog. Vandaag rijden we de Varanger route weer helemaal af tot we aan de E6 komen en deze weer volgen richting Kirkenes. We kijken bij een aantal plekken maar pas bij Hesseng vinden we plek naar onze zin. Eigenlijk niets bijzonders, een picknick plek vlak langs de weg, maar het is genoeg geweest voor vandaag. Het is nu nog 70 km tot aan Grense Jakobselv, het meest oostelijke stukje van Noorwegen. Maar dat is voor morgen.

We gaan weer verder over de E6 richting Kirkenes.

Het is weer flink bewolkt maar dat maakt het niet minder mooi.

Dat is pas een leuk informatiebord!

 

 

3 opmerkingen:

  1. Lia van Wingerden-Been22 september 2023 om 23:28

    Onwijs mooie foto's en routes, maar de kou en wind trekken me nog niet die kant op. Fijn dat Aad zo lekker kan vissen en jullie zo genieten samen.
    Veel plezier verder op deze reis❣️

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk die kunst in Vardo: Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat balen dat je steeds het noorderlicht niet ziet. Gelukkig is het wel al een keertje gelukt dus dat is een troost. Wat een prachtige omgeving is het toch daar in het noorden

    BeantwoordenVerwijderen