zaterdag 8 oktober 2022

REIS GRIEKENLAND – WEEK 8 – 2 t/m 8 oktober 2022

Zondag 2 oktober 2022 – Nea Itaklitsa (CC 55480 N 40.87600 E 24.31271) - 0 km

Omdat ons volgende doel Kavala is en we dit niet op zondag willen bekijken, blijven we nog een dag op deze plek staan. Wat natuurlijk geen straf is want we staan hier erg goed. Daarbij is het weer een dag dat er een race wordt gehouden in Formule 1 en die kunnen we hier in alle rust bekijken. Er staan ook al sinds vrijdag een familie Bulgaren op deze plek maar die gaan in de loop van de middag weg. Weer terug naar Bulgarije wat hier natuurlijk niet ver vandaan ligt.

Het zonnetje gaat weer onder, uitzicht op het eiland Thassos.


 

Maandag 3 oktober 2022 – Nea Itaklitsa tot Kavala (P4N 273677 N 40.931272 E 24.413459) - 14 km

We zijn al snel bij Kavala. Op P4N staat een prima camperplaats aan een klein strandje maar ook onderaan de oude stad. Perfect voor een bezoek aan deze stad. Achteraf komen we erachter dat vanaf dit strandje een trap omhoog gaat naar de oude stad. Maar dat wisten we nog niet toen we de camper hadden neergezet. Wij lopen langs de haven en komen al snel bij het aquaduct uit. De structuur van het aquaduct is Romeins maar het huidige is gebouwd door de Ottomanen in de 16e eeuw. Het grootste gedeelte van Kavala bestaat natuurlijk ook nieuwe huizen, maar er is ook een heel oud gedeelte met bovenop een ruïne van een kasteel. Natuurlijk moet je voor het oude gedeelte en het kasteel flink klauteren en dat doen we ook. We klauteren door steile smalle straatjes met prachtige huizen. Hoe hoger we komen, hoe mooier het uitzicht wordt. Als we bij de muur van het kasteel zijn, worden we teleurgesteld want we kunnen niet verder. We lopen een stuk links langs de muur maar dat loopt dood. Dan maar rechts, hmmm nu lopen we weer helemaal naar beneden. Maar zoals gezegd, wel erg gaaf deze oude stad. We lopen naar een mooie byzantijnse kerk die helaas dicht is. Na al het geklauter vinden we het tijd worden om een restaurantje op te zoeken. Vlakbij de haven is een gedeelte met heel veel restaurants en we ploffen bij de eerste de beste neer. Genoeg gelopen voor vandaag. We bestellen weer eens een Griekse salade, wat smaakt dat toch altijd lekker. Hoofdgerecht Aad is twee hamburgers en ik ga weer voor de gyros. Het smaakt allemaal perfect. We krijgen twee ijsjes als toetje en als we dan ook nog eens maar € 22,= hoeft af te rekenen heb je als Hollander toch helemaal niets te klagen. Weer terug bij de camper ploffen we, uitgeblust van het klimmen, languit op onze banken. Maar we kunnen terug kijken op een zeer geslaagd bezoek aan deze mooie stad.

In Kavala vinden we via P4N een prima plekje vlakbij de haven aan een strandje.

Uitzicht op het moderne Kavala.

Verzameling plastic doppen.

Het aquaduct van Kavala.


We bekijken de oude stad met zijn prachtige oude huizen.


Helemaal boven hebben we een prachtig uitzicht over Kavala.


Uitzicht over Kavala.

De mooie huizen in de oude stad van Kavala.

Helemaal links zie je onze camper staan.


Even een restaurantje opzoeken, die zijn hier genoeg.

Vol verwachting op mijn eten.

Uitzicht op de oude stad.

Dinsdag 4 oktober 2022 – Kavala tot Mandraki (P4N 65255 N 41.257301 E 23.1399) - 180 km

Jawel het gaat gebeuren, na weken en weken aan zee te hebben gestaan, gaan we nu het binnenland in. Voorlopig genoeg strand en zee gezien. Ik heb een plekje uitgezocht op een verlaten camping die aan een rivier ligt (P4N 50190 N 41.161458 E 23.944818). De trip er naartoe is weer genieten. We zien velden vol katoenplanten maar ook heel veel bedrijven met enorme blokken van marmer. Jammer genoeg valt het plekje ons tegen, op de foto’s zag het er zo mooi uit maar het is enorm verwaarloosd, prullenbakken die overlopen, amper plek om ergens te staan want overal liggen grote hopen gravel. Wel leuk zijn de twee puppy’s die lekker met elkaar aan het spelen zijn. Maar goed, wij zoeken een andere plek uit en die ligt 100 km verder aan het Kerkini meer. We rijden over smalle weggetjes met af en toe van die typisch Griekse dorpjes waarbij de straat steeds smaller wordt. Dat is altijd even spannend maar gelukkig komen we er zonder problemen doorheen. Af en toe is het flink klimmen maar dat moet de camper makkelijk kunnen met zijn 170 PK. We krijgen zelfs nog even een vierbaansweg waarmee we richting Bulgarije rijden. We twijfelen of we toch niet ook Bulgarije in zullen duiken, maar nee we blijven in Griekenland. Dan komen we bij het Kerkini meer, prachtig gelegen tussen de bergen. Wat zitten er veel vogels! Niet normaal hoor. Jammer genoeg zitten ze best ver weg, ondanks dat we een heel goede verrekijker hebben, valt het niet mee om te zien welk soort het is. Wel een prachtig plekje om te blijven staan wat we natuurlijk ook doen.

Mooie natuur in het binnenland van Griekenland.


Heel veel fabrieken waar marmer wordt verwerkt.

Deze verlaten camping hadden we uitgezocht, maar gaan toch weer weg.

Er zijn wel twee schattige hondjes hier die samen heerlijk aan het spelen zijn.

We rijden weer verder.

Komen heel vaak kuddes geiten tegen.

Zien veel van deze waterbakken waar bronwater doorheen stroomt, water voor de geiten.

Zijn nu vlakbij de grens van Bulgarije.

Dan komen we bij het Kerkini meer waar enorm veel vogels zitten.

Maar ze zitten best ver weg, zelfs met onze goede verrekijker is het moeilijk ze te onderscheiden.

Ons plekje bij het Kerkini meer.

Woensdag 5 oktober 2022 – Mandraki tot Loutra Lutraki (CC 47416 N 40.97038 E 21.91578) - 190 km

We gaan nog even kijken bij het meer en zien nu ook waterbuffels bij het meer lopen. Dan gaan we weer verder voor een vrij lange trip want we willen naar de heet water bronnen van Pozar in Loutra Lutraki, net voor de grens met Noord Macedonië. Onderweg zien we enorm veel katoenvelden. Nooit geweten dat in Griekenland zoveel katoen werd verbouwd. Eenmaal bij de bronnen is het even zoeken naar het speciale kampeerterrein waar je met je camper gratis mag overnachten. Zo camper neergezet en even op onderzoek uit. Er zijn drie verschillende baden, twee die vlak langs de rivier liggen en 1 groot zwembad. Wat het hier zo bijzonder maakt is dat er naast de thermaal baden een koude rivier stroomt. Dus je kunt af en toe afkoelen in het koude water als je dat zou willen. De bron is ontstaan door regenwater wat door de warme aarde wordt opgewarmd. De baden zijn 37 graden en zouden helend moeten zijn. Ieder bad kost 3 euro per persoon en daarvoor mag je 30 minuten in het water blijven. Wij kiezen voor het grote zwembad en blijven daar meer dan 2 uur genieten van het heerlijke water. Oh joh, echt zo lekker dit. Zo ontspannend. Een beetje te ontspannend misschien want ik heb nu heel weinig puf om daarna nog eten te koken (alsof ik dat anders wel heb!).

's Morgens zien we waterbuffels bij het Kerkini meer.

We zien heel veel velden met katoenplanten.


Kerk onderweg.

We rijden weer richting de bergen.

In Loutra Lutraki zijn deze thermaalbaden van 37 graden.

Het tweede bad met daarnaast de koude rivier.


Donderdag 6 oktober 2022 – Loutra Lutraki (CC 47416 N 40.97038 E 21.91578) - 0 km

En ook vandaag weer een jarige, nu is het onze schoondochter die jarig is. Blijft zo’n gek idee dat onze kinderen de leeftijd krijgen die Aad en ik hadden in het begin van ons huwelijk. Ik kan het maar niet begrijpen. Lijkt voor onszelf nog maar zo kort geleden.

Maar goed, verder over ons reisverslag. Het zal jullie vast niet verbazen dat we hier vandaag ook blijven staan. Eerst even de benen strekken, langs de rivier loopt een wandelpad de kloof in. Echt prachtig, overal grote rotsblokken en dan de bomen die al zo mooi aan het verkleuren zijn. Echt prachtig hier. ’s Middags gaan we nog een keer genieten in het grote zwembad. Zo lekker warm, zo ontspannend, heerlijk! Als we weer terug zijn bij de camper, rijden we een kleine 3 km verder naar een parkeerplaats waar we blijven overnachten.

Veel winkeltjes met typische Griekse artikelen.



Het grote bad waar wij twee keer naartoe gaan.

Maar eerst even een wandeling langs de rivier naar de kloof.

Er loopt hier een prima wandelpad de kloof in.

Vrijdag 7 oktober 2022 – Loutra Lutraki tot Vergina (P4N 69039 N 40.484901 E 22.322399) - 80 km

We gaan vandaag naar de graftombes van Vergina, wat één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Griekenland moet zijn. Nog maar heel recent, in 1977, zijn deze graven ontdekt. Eén ervan is van Philippus II, de vader van Alexander de Grote. Philippus was een belangrijke Macedonische koning, zijn botten lagen in een schitterende gouden kist. In een andere kist liggen de botten van zijn vrouw. Over de graven werd tussen 1993 en 1997 een grafheuvel gebouwd, precies zoals hij vroeger geweest moet zijn. Eenmaal binnen is het flink donker en dat zorgt ervoor dat de voorwerpen er echt uitspringen. En dat zijn dan ook wel heel indrukwekkende voorwerpen. Veel goud, een heel zilveren servies. Alles heel fijn bewerkt, je snapt niet dat ze dat al konden in die tijd. We spreken over 336 jaar voor Christus. Naast al het moois zie je ook de twee graftombes. Zo bijzonder, het is net alsof je voor een filmset staat. Maar nee je kijkt echt naar iets wat al zo enorm oud is en dan ook nog maar zo kort geleden is ontdekt. Erg leuk om dit gezien te hebben. We staan hier op een gewone parkeerplaats, echt niets bijzonders maar we blijven hier toch staan want er zijn hier een aantal restaurants en we vinden het de hoogste tijd om ons weer eens te laten verwennen. Nou dat verwennen valt tegen want zodra het museum om 1700 uur dicht gaat, schijnen ook alle restaurantjes dicht te gaan. Gelukkig kunnen we toch nog ergens terecht, toevallig zitten daar twee Nederlandse dames. We kunnen kiezen uit moussaka of moussaka en dus wordt het…. Moussaka. Zodra we klaar zijn met eten, gaat ook dit restaurant dicht.

Onderweg.

De grafheuvel waar het museum onder is.

Ingang van het museum.

Prachtige gouden voorwerpen die in de graven zijn gevonden.

Het gouden kistje waar de botten van Phillipus II in zaten.

De ingang van Thombe I.

En Thombe II.


Wij staan op de parkeerplaats bij het museum.

Zaterdag 8 oktober 2022 – Vergina tot Karpero (P4N 326816 N 39.955237 E 21.625291) - 160 km

We trekken verder door het binnenland van Centraal Griekenland. Het is weer genieten met al het moois wat we onderweg zien. Vooral ook met de bomen in herfstkleuren. We rijden over heel kleine binnen weggetjes door ongerepte natuur. Ik had een plek uitgezocht in het geopark Boucharia (P4N 219572) waar ongewone sculpturen staan die gemaakt zijn door weer en wind. Als we na 115 km aankomen, valt de plek om de camper neer te zetten erg tegen. Heel klein en heel scheef. We gaan toch maar eens even kijken naar de sculpturen maar zodra we de camper uitstappen, worden we belaagd door vliegen. Al meppend lopen we een stukje het wandelpad af. Ik moet zeggen, dat pad is echt prachtig aangelegd, de sculpturen zijn aardig. Jullie snappen vast wel dat we weer heel snel richting de camper zijn gelopen. Snel naar binnen, weg van al die vliegen. Even een boterham eten en kijken naar een volgende plek. Die vinden we 45 km verder in het dorpje Kapero. Hier is een speciaal aangelegd kampeerterrein met sanitair waar we gratis kunnen staan. Echt super mooi met prachtig uitzicht over de omgeving. Genoeg gereden, stoelen naar buiten en genieten van het mooie weer want het is nog steeds 26 graden.

We rijden weer door prachtige natuur.





Ook vandaag weer kuddes geiten.

Boucharia waar een prachtig wandelpad is aangelegd.

Ook nu weer veel werkplaatsen waar marmer wordt verwerkt.

Dan krijgen we ineens dit prachtige uitzicht, links een klooster en rechts een meer.


Uitzicht vanaf de camperplaats in Karpero.

Bij Karpero ligt dit gratis kampeerterrein.

Dan komt de maan op.

En gaat de zon onder.

 

 

 

 

 

3 opmerkingen:

  1. Die kloof en graftombes zijn schitterend: Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige foto's en fijn reisverslag weer Hen, dankjewel en groetjes van ArLi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heerlijk om weer te lezen. Genoeg ideeën om volgend jaar naar toe te gaan, alvast bedankt👍

    BeantwoordenVerwijderen