zaterdag 1 oktober 2022

REIS GRIEKENLAND – WEEK 7 – 25 september t/m 1 oktober 2022

Zondag 25 september 2022 – camping Melissi in Sikias tot Pyrgadikia (P4N 85967 N 40.309234 E 23.695531) - 55 km

Even de camper verzorgen en dan is het tijd om de camping achter ons te laten. Deze camping valt onder de ACSI kortingskaart en kost 18,= per nacht. We zijn inmiddels aan de oostkant van Sithonia gekomen. Overal staan honderden bijenkasten. Ik ben steeds net te laat om ze te fotograferen. In Ormos Panagias nemen we een kijkje bij de haven. Leuk om te zien maar geen plek om te blijven staan. We rijden Sithonia af en vinden een klein stukje verder weer een heel mooi plekje direct aan zee. Lekker rustig, niemand anders te zien op dit enorme strand. Het is vandaag 23 graden, echt lekker hoor. We hebben zicht op het derde schiereiland Athos. Het grootste gedeelte hiervan is een orthodoxe spiritueel centrum en heeft sinds 1054 een autonoom statuut. Vrouwen en kinderen zijn hier verboden. Maar er mogen ook maar een beperkt aantal mannen dit gebied bezoeken: 120 Griekse mannen en 10 buitenlandse per dag. Dan nog alleen met een, vooraf aangevraagd toegangsbewijs. Zelfs vrouwelijke dieren zijn hier niet toegestaan behalve kippen want de eierdooiers gebruiken de monniken om te schilderen. Er wonen zo’n 1500 monniken in 20 kloosters van de Orthodoxe kerk. Buiten Griekse kloosters is er ook een Russisch, Bulgaars en Servisch Orthodoxe klooster. Er worden wel boottochten georganiseerd waarmee je vanaf zee een aantal kloosters kunt zien liggen. Op die boottochten mogen dan weer wel vrouwen mee. De berg Athos is meer dan 2000 meter hoog en is vandaag goed zichtbaar.

Een groep wielrenners onderweg.

Onderweg uitzicht op de berg Athos.

Overal zie je van deze bijenkisten.

Mooie uitzichten onderweg.

Het dorpje Ornos Panagias.


Ons plekje in Pyrgadikia waar we de enige zijn op het enorme strand.

Helemaal links zie je onze camper staan.

Uitzicht op de berg Athos.

Maandag 26 september 2022 – Pyrgadikia tot Stratoni (CC 29435 N 40.51071 E 23.82633) - 45 km

Aad begint de dag met een duik in de zee. Zo die is weer lekker opgefrist. Eenmaal op weg laten we het derde schiereiland voor wat het is. In Lerissos zit weer een Lidl. Fijn om weer zonder problemen alle boodschappen te kunnen kopen. We stoppen in Stratoni. Deze keer is het een plek op een open ruimte tussen het stadje en de zee. Niet heel vrij dus. Aan het eind van het dorp is mijnbouw. Geen idee waarvan. Er ligt een schip voor anker wat ze aan het laden zijn. Op het strand staan veel stranddouches. Het is niet een geweldig mooie plek en we twijfelen even of we niet verder moeten rijden maar blijven toch maar staan. Het is een beetje raar weer vandaag. Eerst volop zon en eigenlijk best heel warm. Maar eenmaal op ons plekje in Stratoni komt er een harde wind die het wat kouder maakt. Als die wind is gaan liggen, is het weer heel bewolkt. Ik vind het toch net te fris om in zee te duiken. Ach morgen weer een dag.

De ochtend begint met een duik in de zee, de berg Athos zie je nog vaag liggen.

Als we weer verder rijden, krijgen weer prachtige uitzichten.

Wie heeft er nog olijfolie nodig? Te koop bij de Lidl.

Ons plekje bij Stratoni.

Hier staan wel een aantal andere campers.


Dinsdag 27 september 2022 – Stratoni tot Stravos (P4N 82599 N 40.663533 E 23.716293) - 35 km

Als we weer verder rijden, klimmen we aardig omhoog. We stoppen even op een parkeerplaats om van het uitzicht te genieten. Waar kijken we op uit? Op Stratoni en de plek waar we hebben overnacht. Altijd leuk om te zien. Onze volgende stop is bij het haventje van Olimpiada. Je zou hier ook kunnen overnachten maar na even rond gekeken te hebben, gaan wij weer verder. We rijden nu vlak langs de zee. Net voor het stadje Stravos zien we af en toe een camper staan. Dat ziet er goed uit en besluiten om hier te blijven staan. Er werd regen voorspelt maar die zien we niet. Het is een mooie zonnige dag. Aan het eind van de dag vallen er dan toch nog een paar druppels. Dat levert gelijk een prachtige regenboog op en door de wolken ook nog een prachtige zonsondergang.

Uitzicht op Stratoni waar aan het strand hebben gestaan.

We stoppen even in Olimpiada.

Dan weer verder, nu rijden we vlak langs de kust.

Tot we in Stravos wat campers zien staan.

Een mooie plek, dus de keus is snel gemaakt: hier blijven we staan.

's Avonds vallen er een paar regendruppels en dat levert een mooie regenboog op.


Woensdag 28 september 2022 – Stravos (P4N 82599 N 40.663533 E 23.716293) - 0 km

Er is bij deze plek ook een toiletgebouw, ideaal om onze cassette te legen. Nou mag je in Griekenland geen toiletpapier in het toilet doen. Dat komt omdat de riolering bestaat uit heel smalle pijpen (heb ik me laten vertellen). Het is iets wat wij weten en we doen het toiletpapier dan ook niet in de cassette maar apart. Verder gebruiken we ook geen chemisch spul in de cassette zodat we inderdaad zonder iets te vervuilen onze cassette in een toilet kunnen legen. Krijg je toch maar weer mooi een inkijkje in onze plas en poep, of jullie nou geïnteresseerd zijn of niet. We blijven op deze mooie plek staan. Gaan nog even de zee in maar die is toch wel iets kouder dan we gewend waren. Dus je hele lijf nat maken vereist wat moed. Zoals ook het afspoelen onder de douche. Maar je frist weer lekker op. Verder heb ik niet zoveel te vertellen over deze dag.

Genieten op ons plekje bij Stravos.

Donderdag 29 september 2022 – Stravos (P4N 82599 N 40.663533 E 23.716293) - 0 km

De plek bevalt ons zo goed, dat we er nog een dag aan vastplakken. We hebben nog genoeg eten voor vandaag, dus dat komt helemaal goed. Ja dat is gelijk het enige wat we hier missen: een restaurantje. Maar Aad mag vandaag aan de bak want we hebben nog een half pak melk en dus wordt het weer pannenkoeken. Aad kookt niet vaak (hmmm eigenlijk nooit), maar pannenkoeken en pizza’s neem hij altijd voor zijn rekening.  

Ons plekje in Stravos.

We zijn niet de enige die hier staan.


Aad gaat pannenkoeken bakken.

 

Vrijdag 30 september 2022 – Stravos tot Nea Iraklitsa (CC 55480 N 40.87600 E 24.31271) - 80 km

We trekken weer verder. Eerst maar weer even de cassette legen, even stoppen bij de Lidl en iets verderop onze watertank vullen. We gaan richting Kavala en rijden een prachtige route langs de kust. Wat heeft Griekenland toch veel stranden. Zoveel plekken waar je met je camper vrij kunt staan. Wij rijden door tot Nea Iraklitsa en gaan daar bij het strand staan. Een Lidl zit net achter ons. Wat is het toch heerlijk weer met 27 graden. Echt genieten hoor dat je eind september nog zulk lekker weer hebt. Het is nog 14 km tot Kavala wat we willen gaan bekijken. Maar we blijven eerst nog even op dit strand staan.

Weer even onze watertank vullen bij een van de vele waterkranen die je in Griekenland overal vindt.

Weer verder richting Kavala gaat via een prachtige kustweg.

Als we 14 km voor Kavala zijn, vinden we weer een mooie plek in Nea Iraklitsa.

Achter ons is de Lidl, hoe gemakkelijk kun je het hebben?


Zaterdag 1 oktober 2022 – Nea Itaklitsa (CC 55480 N 40.87600 E 24.31271) - 0 km

Als we ons ontbijt op hebben, lopen we even naar het stadje. Ondanks dat het nog niet zo heel warm is (24 graden), lopen we toch aardig te puffen in de zon. De boulevard van het stadje bestaat ook hier weer uit restaurants en cafeetjes. Sommige dicht, sommige open. Op het strand nog veel ligbedden. Hier is nog niet alles afgebroken voor de winter. We drinken even wat en lopen dan weer terug naar de camper. Ook vandaag weer prachtig zomerweer met de 27 graden die het uiteindelijk wordt. Zo genieten we weer volop van het lekkere weer met een onderbreking van de kwalificatie van Formule 1 in Singapore.

Het haventje van Nea Iraklitsa.

Helemaal links staat onze camper.


 

 

 

1 opmerking:

  1. Weer een heerlijke week achter de rug voor jullie en voor ons genieten van je verhalen

    BeantwoordenVerwijderen