zondag 4 september 2022

REIS GRIEKENLAND – WEEK 3 – 28 augustus t/m 3 september 2022

Zondag 28 augustus 2022 – Sagiada GR (P4N 103154 N 39.627384 E 20.178584) - 0 km

Onze laatste dag op deze ideale vrije camperplek. We zwemmen in de warme zee en kijken naar de rit voor morgen. ’s Middags kijken we hoe Max Verstappen een geweldige race rijdt in Spa en daar de winst pakt. ’s Avonds gaan we voor de derde keer uit eten bij hetzelfde restaurant en ook nu smaakt het heerlijk.

Sagiada.

Maandag 29 augustus 2022 – Sagiada tot Konitsa (CC 78358 N 39.96958 E 20.66098) - 150 km

Ja dan is het echt tijd om van ons lekkere plekje te vertrekken. Eerst maar even wat boodschappen halen bij de Lidl die in Igoumenitsa zit. Veel grote supermarkten zijn er niet in Griekenland, maar de Lidl is goed vertegenwoordigt in Griekenland. Dan gaan we verder over de weg 9 richting Ioanina. Dit is een bergroute en hij is echt heel erg mooi. Aad heeft de automaat al helemaal in de vingers, met dalen gaat hij gewoon in een versnelling en remmen we af op de motor. Met klimmen heeft de 170 PK motor helemaal geen enkel probleem. Net voor Ioanina gaan we de weg 20 op, weer richting de grens van Albanië. We komen nu in het prachtige natuurgebied Vikos. Ruige bergtoppen overal om ons heen, indrukwekkend en geweldig! Ik heb een camperplaats uitgezocht in Papingo. Ik dacht dat deze vlak naast de weg 20 zou liggen, maar dat is een vergissing. We moeten zo’n 25 km over een smal bergweggetje, door het dorpje Aristi wat helemaal een uitdaging is. Aristi is bekend omdat je hier kunt uitkijken over de Vikos kloof maar dat hebben we al eens gedaan en gaan we deze keer niet doen. Een stuk voorbij Aristi komen we bij een smal bruggetje waarmee we over de Viodomatis rivier gaan, de camper past er maar net op. Net over de brug is een parkeerplaats, tijd om even te stoppen. Jaren geleden hier geweest met Katja. Toen zaten hier veel vlinders maar die zien we nu niet. Het is nu nog zeker 15 km rijden naar die camperplaats in Papingo en dan moet je dezelfde weg ook weer terug. Dat doet ons besluiten om niet verder te rijden, we gaan terug. Weer door het dorpje Aristi en nu via een andere smalle weg naar de weg 20 waar we bij Konista een prima camperplaats hebben. Er zijn hier veel plekken waar je kano’s kunt huren of met rafting boten een tocht kunt maken. We vinden een prima plek op een terrein voor zo’n bedrijf. We staan weer bij de Viodamatis rivier waar een prachtige oude brug uit 1853 overheen gaat. Wat is het hier mooi!

Het mooie gebied bij de Vikos kloof.

Het smalle bruggetje over de Viodomatis rivier.

Net over de brug stoppen we om even een kijkje te nemen. We besluiten om niet helemaal naar Papingo te rijden maar terug te gaan.

Het is echt zo mooi hier. Niet goed vast te leggen op een foto.

Bij Konitsa staan we weer bij de Viodomatis rivier, hier een heel oude brug.

We staan prima op een groot terrein voor een bedrijf wat rafting boten verhuurd.

Dinsdag 30 augustus 2022 – Konitsa tot Kastoria (P4N 31073 N 40.504002 E 21.280701) - 150 km

Nu we wat hoger in de bergen staan, koelt het ’s avonds lekker af. Lekker hoor! We gaan eerst een stuk langs de Viodamatis rivier lopen. Er is hier een wandelroute van 5 km naar de brug waar we gisteren zijn gekeerd. Wij lopen niet de hele 5 km maar het stuk wat we lopen is echt wauw. We gaat weer verder en rijden de weg 20 helemaal af tot aan Neapoli en gaan dan met de weg 15 naar boven richting Kastoria. Ook vandaag zitten we weer volop te genieten van al het moois om ons heen. Wat een prachtige natuur, overal hoge ruige bergen om ons heen. De weg is goed te rijden alhoewel het wegdek af en toe wat slecht is. Onderweg stoppen we bij een uitzichtpunt om wat te eten en dan weer verder. Kastoria ligt aan een groot meer, het kost een beetje moeite om een goede plek te vinden maar het lukt ons om een vrije plek direct aan het meer te vinden. Dan even een stuk lopen naar een prachtig klooster. Het klooster is niet meer in gebruik maar wel vrij te bezoeken. De kerk is zowel van binnen als van buiten helemaal beschilderd en die beschilderingen zijn echt mega oud, ergens rond 1250. Echt gaaf om gezien te hebben. Aan de overkant van het meer zien we bliksem en we horen het ook wel donderen, maar het blijft aan de andere kant van het water hangen.

Langs de rivier loopt een wandelpad van 5 km waar wij een gedeelte van lopen.

De rivier heeft af en toe een heel aparte kleur.

Dit was ons overnachtingsplekje.

Weer verder door prachtige natuur.

Ook hier staan de rivieren droog.

Even stoppen voor de lunch, met dit uitzicht.

Ons lunchplekje.

En weer verder.

We komen in beren gebied.

Kastoria.

Ons overnachtingsplekje.

We lopen naar een klooster wat prachtig beschilderd is.

Ook van binnen is het beschilderd, de beschilderingen zijn al meer dan 750 jaar oud!

Buiten staat deze kleine boom.

Woensdag 31 augustus 2022 – Kastoria tot Psarades (CC 65634 N 40.82759 E 21.03212) - 60 km

De trip van vandaag is wat korter, we rijden naar het Prespa meer. Samen met het Ohrid meer in Albanië en de natuurparken van Noord Macedonië vormt dit het grootste natuurpark van Unesco in Europa. Je zou hier pelikanen moeten kunnen zien. Eerst stoppen we bij het eiland Agios Achillos (N 40.794478 E 21.073338). Dit eiland is verbonden met een enorm lange voetgangersbrug. Bovenop het eiland is een kleine basiliek, ook weer prachtig beschilderd van binnen. Helaas zien we, op een paar zwanen na, geen vogels. Ons overnachtingsplekje vinden we 8 km verder in Psarades zelf met uitzicht op het Prespa meer. Nu zijn we op een drielandenpunt: Griekenland, Albanië en Noord Macedonië. In dit dorpje is in 1998 het verdrag ondertekent waarmee de naam van Macedonië werd veranderd in Noord Macedonië. We vinden een prima plek met uitzicht op het meer en het dorpje. Er is ook nog eens een waterkraan, kunnen we mooi onze watertank weer vullen. Aad maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om het ergste vuil van de camper te wassen. We zitten op 850 meter hoogte en daardoor is de temperatuur erg aangenaam. Helaas laten de pelikanen zich niet zien.

Nog steeds in beren gebied, maar en zijn nu ook wolven bij gekomen.

Mooie natuur onderweg.


Even wachten tot deze is overgestoken.

De lange voetgangersbrug naar het eiland Agios Achillos.

Midden op het eilandje ligt deze kerk.

De binnenkant van de kerk.

De Prespa meren.

Ons plekje bij Psarades aan het Prespa meer.

Er zouden hier pelikanen moeten zijn, maar wij krijgen ze niet te zien.

Kerkje in Psarades.

Psarades.

Donderdag 1 september 2022 – Psarades (CC 65634 N 40.82759 E 21.03212) - 0 km

Vannacht is Aad ziek geworden, draaierig, misselijk, overgeven. Geen idee waar dat vandaan komt. Rustig aan vandaag dus. Steeds een klein beetje eten en kijken of dat erin blijft. Gelukkig gaat het aan het eind van de dag al wat beter. Hopen dat het vannacht ook goed blijft gaan. We krijgen aan het begin van de avond nog een onweersbui over ons heen, maar zoals meestal hier, is het daarna weer droog.

Aad ziek.

Vrijdag 2 september 2022 – Psarades tot Arnissa (CC 82614 N 40.79199 E 21.83250) - 115 km

Het gaat gelukkig weer wat beter met Aad, nog niet geweldig maar goed genoeg om verder te rijden. Dus alles weer reis klaar gemaakt en hoppa daar gaan we weer. Veel klimmen en dalen, we komen zelfs nog een ski gebiedje tegen. Dan rijden we de wolken in, geen idee of het hier mooi is, we zien alleen maar mist. Maar eenmaal uit de wolken is het weer genieten van het mooie landschap. In Florina halen we weer boodschappen en dan is het verder naar Arnissa. Het wegdek is soms wel erg slecht, goed opletten voor alle kuilen. Ook Arnissa ligt aan een meer waar ook weer pelikanen te zien zouden moeten zijn (die wij weer niet zien). De camperplaats is een parkeerplaats met uitzicht op het meer. Het is een o.k. plek maar niet meer dan dat. Maar genoeg gereden, tijd voor Aad om weer te relaxen en ondertussen naar de trainingen van Formule 1 in Zandvoort te gaan kijken.

Gelukkig is Aad weer wat opgeknapt en gaan we verder. We rijden de mist in.

Eenmaal uit de mist kunnen we weer genieten van het mooie landschap.

Bij Arnissa blijven we overnachten.

Ook nu weer aan een meer.

Zaterdag 3 september 2022 – Arnissa tot Katerini Paralia Beach (CC 65973 N 40.25929 E 22.59472) - 135 km

Op naar de kust, deze keer aan de Oostkant van Griekenland. We rijden eerst langs heel veel fruitbomen, perziken, appels en abrikozen. Gevolgd door eindeloze velden vol met katoen. Nu geen bergroutes meer, maar vlakke wegen richting Thessaloniki. Voordat we die stad bereiken gaan we naar het zuiden naar de stad Katerini en dan weer richting de kust tot Paralia Beach. Dit is een gebied met heel veel hotels, toeristisch, druk, veel mensen. Even wennen voor ons. Aan de rand van al die drukte is een groot grasveld direct aan het zandstrand. Er staan al aardig wat campers, maar nog genoeg plek om onze camper er bij te zetten. Ondanks de drukte (wat was Sagiada dan rustig!) is het wel een prima plek. Zandstrand voor ons neus. Douche en waterkraan erbij. Gewoon een goede plek om even te blijven. We duiken al snel de zee in, lekker met zand onder onze voeten deze keer. Het water is nog steeds net zo warm. Echt zo fijn! Natuurlijk kijken we de kwalificatie en zien Max Verstappen pole positie halen. Goed zo!

Ons plekje van Katerini Palaria Beach. Een heerlijke plek direct aan het zandstrand.

We zijn niet de enige camper die hier staat. Maar er is plek genoeg.

Achter ons de berg Olympus.

 

 

 

4 opmerkingen:

  1. Geweldige foto 's groetjes Eveline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een heerlijke trip geweest deze week een nu weer genieten van de zee. Aad wel gewoon blijven doen hè met je gezondheid niet allemaal van die vreemde kwalen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een schitterend oud bruggetje bij Konitsa. Beterschap Aad: Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige foto's en boeiend reisverslag. Blijf gezond en genieten!

    BeantwoordenVerwijderen