dinsdag 27 juli 2021

REIS SCANDINAVIE – WEEK 3 – 21 t/m 27 juli 2021

Woensdag 21 juli 2021 – Jukkasjärvi tot Evenskjer (CC 55924 N 68.58357 E 16.56473) – 165 km

Zei ik gisteren nog dat we geen lange trips meer zouden maken? Hmmm… nou dat klopt dus niet. Want ook vandaag was het een lange trip. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. We wilden stoppen bij het natuurpark van Abisko en daar een wandeling doen. Maar helaas, het is vandaag alleen maar aan het regenen. Geen zin om in de regen te wandelen. Maar we gaan wel eerst even onze LPG bijvullen in Kiruna, één van de weinige mogelijkheden in Noord Zweden om dat te doen. Daarna rijden we naar de kerk van Kiruna. Die is echt de moeite waard om te bezoeken. Natuurlijk helemaal van hout maar erg apart van vorm. Ik moet je ook iets vertellen over Kiruna. Hier is een enorme ijzerertsmijn. Echt een gigantisch gebied waar ijzererts wordt gewonnen. Deze erts wordt dan met treinen naar Narvik in Noorwegen gebracht om verder per boot naar o.a. Nederland gebracht te worden. Maar, omdat de mijn ook onder Kiruna door loopt, zijn er diverse scheuren in de grond gekomen en hebben ze geconstateerd dat de bodem instabiel is. Gevolg: de hele stad moet zo’n 3,5 km verplaats worden. De huizen worden gewoon nieuw gebouwd, maar deze bijzondere kerk gaan ze afbreken en helemaal opnieuw opbouwen. Het zou in 2040 klaar moeten zijn. Maar voorlopig staat de kerk nog op de oude plek en kunnen we hem bezoeken.

Ja en wat gaan we vandaag verder doen, nu we niet naar Abisko willen gaan? We besluiten om door te rijden tot net over de grens van Noorwegen. Zelfs met deze donkere regendag is het een prachtige route. De bergen worden steeds hoger, de natuur steeds ruiger. Bij de grens halen we nog even een flinke voorraad boodschappen want Noorwegen is toch weer iets duurder dan Zweden. Net over de grens stoppen we bij een parkeerplaats om te overnachten. Maar omdat we nog 350 meter hoogte zitten en het flink waait besluiten we toch verder te rijden. Waren we al verbaasd dat we bij de grens niet op corona werden gecontroleerd, iets verder krijgen we toch controle. De QR code en paspoort laten zien en dan kunnen we verder. We stoppen op een parkeerplaats in Bjerkvik, vlak langs de E10 waar veel verkeer overheen dendert. Ook niet ideaal. Het is inmiddels half zes maar toch besluiten we om nog een uurtje verder te rijden naar Evenskjer. Hier hebben we al eens eerder gestaan. Een rustig plekje bij een haventje. Dat bevalt ons veel beter. We staan nu aan het begin van de Lofoten!

De klokkentoren van de kerk in Kiruna.

De kerk van Kiruna.

De kerk wordt in 2025 verplaats omdat de grond onder de kerk instabiel is geworden door de mijn van ijzererts.


We rijden richting Noorwegen en zien de bergen steeds hoger worden.

Vlak voor de grens nog even boodschappen doen.

En zo komen we in Noorwegen, het blijft maar regenen.

Ons overnachtingsplekje in Evenskjer.

Donderdag 22 juli 2021 – Evenskjer tot Borkenes (CC 48036 N 68.77411 E 16.16918) – 50 km

Na de lange rij dag van gisteren is het plan om hier vandaag te blijven staan. We lopen eerst even naar de supermarkt voor brood wat hier € 4,50 kost. Dan moet Aad naar de afvoer van onze gootsteentjes kijken want die willen niet doorlopen, erg irritant. Gelukkig is dat snel opgelost en kan hij zijn hengel pakken. Hij vangt helaas niets. Als we onze lunch op hebben, besluiten we toch om verder te rijden. Met een hoge brug komen we op de Lofoten en via Harstad rijden we naar Borkenes. Hier is een camperplaats met uitzicht op een haventje. Naast het prachtige uitzicht op de bergen zijn er ook twee supermarkten vlakbij. Aad kan hier prima vissen op de pier van het haventje en al snel vangt hij twee kabeljauws en een koolvis. Hij blij en ik ook want dat wordt ons avondeten. Het is vandaag niet erg warm maar gelukkig valt er erg weinig regen.

De brug richting de Lofoten.

Ons plekje in Borkenes.

Waar Aad al gelijk een aantal vissen vangt.

Vrijdag 23 juli 2021 – Borkenes (CC 48036 N 68.77411 E 16.16918)

De plek bevalt zo goed, dat we hier vandaag ook blijven staan. Aad is lekker aan het vissen. Ik maak een wandeling in de omgeving en ben verder bezig met mijn bullet journal. Ook vandaag niet warm maar geen regen. Maandag moet het hier 25 graden worden, we zijn benieuwd!

Ons plekje in Borkenes.

Aad is de hele dag in zijn sas met zijn hengel.


Zaterdag 24 juli 2021 – Borkenes tot Risøyhamn (CC 97469 N 68.96702 E 15.63773) – 105 km

We nemen de 83 tot aan Rensnes. Niet veel toeristen hier maar dat komt omdat je de ferry moet nemen naar Flesnes om vandaar verder de Vesteralen op te kunnen rijden. De ferry’s zijn tegenwoordig allemaal geautomatiseerd. Je koopt geen ticket meer. Je kenteken wordt gefotografeerd en dan krijg je vanzelf de rekening. Als je je aanmeld op de site van AutoPass, krijg je 10% korting. We moeten 3 kwartier wachten, Aad pakt snel zijn hengel. Die is echt helemaal in zijn sas hier hoor. Vangt zelfs nog een kabeljauw maar is zo lief om hem weer de vrijheid te geven. Met 25 minuten zet de ferry ons aan de andere kant en dan gaat het verder. Vlakbij de brug van Sortland kunnen we schoon water tanken en dan gaan we verder omhoog richting Andenes. Maar daar komen we vandaag niet, we stoppen in Risøyhamn waar een picknick plek is onder de brug. Met pier, dus Aad kan hier prima vissen. Ineens zien we een hele groep meeuwen vlak voor ons neus in zee allemaal visjes vangen. Maar wat zien we nog meer? Papagaaiduikers! Ze zijn niet op de foto te krijgen want jeetje wat zijn die vogels snel. Even boven water en dan hup duiken ze weer naar beneden. En dan is het maar afwachten waar ze weer naar boven komen. Terwijl we zo zitten te kijken zien we ineens een grote groep orka’s of walvissen. Wauw, dat is een gaaf gezicht! We kunnen ze een heel eind volgen en het lukt zelfs om er een foto van te maken. Geweldig!

Onderweg naar de ferry.

De ferry is net vertrokken, we moeten even 3 kwartier wachten.

Op de ferry.

Onderweg, ondanks het donkere bewolkte weer, is het toch erg mooi.

We staan bij Risoyhamn en zien een hele schol walvissen (of toch orka's).

Er is hier een steiger waar Aad zich weer uit leeft met vissen.

Zondag 25 juli 2021 – Risøyhamn tot Andenes (N 69.222408 E 15.933177) – 60 km

Het heeft de hele nacht geregent en dat blijft het ook de hele ochtend nog doen. Jammer hoor want nu zitten alle bergen verstopt achter wolken. Het maakt de trip over dit hoogste eiland van de Vesteralen wat minder mooi. Maar goed, we rijden naar het hoogste puntje waar het plaatsje Andenes is. Hier kun je walvis safari’s boeken of de ferry naar het prachtige eiland Senya nemen. Senya hebben we 4 jaar geleden bekeken, zo mooi ook! We gaan even onze benen strekken, regenjassen aan en lekker even een stuk lopen. We vinden een geo cache, lopen langs de haven en zien de ferry naar Senya liggen. Als we hebben gegeten rijden we weer verder. Natuurlijk moeten we weer terug maar dat doen we aan de westkant van het eiland. Deze weg is smaller maar je rijdt nu meer langs de bergen, veel mooier dus. Gelukkig is het inmiddels droog. Maar omdat het zo heeft geregend vallen veel vrije plekken af vanwege de modder. We willen niet vast komen te zitten met onze camper. We vinden een plekje aan een eind van een gravelweg. Helaas geen uitzicht op zee, maar we doen het er mee voor deze nacht. Gelukkig breekt ook de zon af en toe door, dat belooft wat voor morgen.

We rijden naar het noordelijkste puntje van de Vesteralen, het plaatsje Andenes.

Hier vaart een ferry naar het eiland Senya.

We rijden via de westkant weer naar beneden, hier een erg mooie kust.

Geen rendieren op de weg maar veel schapen.

Vanaf ons overnachtingsplekje zien we heel even de zon doorkomen.

Maandag 26 juli 2021 – Andenes tot Risøyhamn (CC 97469 N 68.96702 E 15.63773) – 40 km

Nou schreef ik gisteren nog dat die zon wat zou beloven voor vandaag, niets is minder waar want de hele dag hangt er een heel lage bevolking. Geen zon te zien. We rijden verder langt de westkust, erg mooi ondanks het bewolkte weer. Af en toe zien we een prachtig wit zandstrand. We gaan weer onder de brug bij Risøyhamn staan. Eerst maar even een stuk lopen. Verderop in het dorp is een betaalde camperplaats. Er staan best mooie huisjes die je kunt huren. Je kunt ook vissersbootjes huren. Maar de camperplaats zelf is super saai, een groot kaal gravel veld waar je 300 NOK voor moet betalen. Wij zijn tevreden met ons vrije gratis plekje onder de brug. Aad gaat natuurlijk weer vissen en vangt vandaag een aantal erg grote makrelen. Morgen verlaten we de Vesteralen en gaan we naar de Lofoten.

En weer verder langs de westkant van het eiland.

Veel schaapjes op de weg.



We stoppen weer bij Risoyhamn waar net de boot van de Hurtigruten voorbij vaart.


We lopen even naar het dorpje en zien deze prachtige auto.

Het dorpje Risoyhamn.

Ons plekje bij de brug in Risoyhamn.

Aad vangt twee grote makrelen.

Dinsdag 27 juli 2021 – Risøyhamn tot Fiskebøl (N 68.437883 E 14.818297) – 140 km

Alweer een jarige vandaag: Michiel is jarig. Weer een verjaardag die we gaan missen. Veel in te halen als we weer terug zijn.

Oh oh oh wat is het mistig, we zien de brug nog maar heel vaag. Even ontbijten en dan hup op naar de Lofoten. Als we nog maar heel even onderweg zijn, is de mist verdwenen. Jippie nu kunnen we de prachtige omgeving goed zien. Wat is het mooi, wat is het mooi! Volop genieten, veel foto’s. We stoppen op een plekje waar we 4 jaar geleden ook hebben gestaan. Het water heeft hier een heel aparte groene kleur. Prima plek om te staan en te vissen. Aad vangt al snel een koolvis en ik geniet van het heerlijke weer want het is, ongelofelijk, inmiddels 24 graden! Het is echt wel een prima plekje maar er staan 2 Noorse campers en die mensen voelen zich heel erg de baas van de parkeerplaats. Alles wordt in de gaten gehouden. Op een gegeven moment hebben we er genoeg van en trekken we weer verder. We kijken even bij een plekje bij een kleine ferry maar ook die keuren we af. In Fiskebøl kun je achter een haventerrein met de camper helemaal een pier afrijden waar een grote vrije plek is. Prachtig uitzicht op de mooie bergen. We zien ook de ferry die naar Melbu op de Vesteralen vaart. Af en toe vliegt er een helikopter  met bouwmateriaal. Als avond eten bakken de gevangen koolvis en die smaakt heel erg lekker.

De brug is bijna niet meer te zien. Wat een mist!

Maar als we heel even onderweg zijn, is de mist ineens weg en kunnen we genieten van al het moois.

Dat is toch genieten!

Het plekje waar we 4 jaar geleden ook hebben gestaan. Erg mooi maar door een paar baasspelende Noren, gaan we er toch weg.

Dan is het weer genieten van al het moois van de Lofoten.

We stoppen in Fiskebol waar we dit mooie uitzicht hebben. Zo fijn dat de zon nu weer schijnt!

 

 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige reis hebben jullie weer. Mijn nichtje Samantha heeft gewerkt voor een bedrijf dat ook in Kiruna was gevestigd. Dat verhaal kende ik inderdaad. Veel van haar collega's hadden er mee te maken en zijn in de nieuwe huizen gaan wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is weer erg genieten zo om alle bekende plekjes weer te zien.

    BeantwoordenVerwijderen