vrijdag 13 september 2024

REIS ROEMENIE – WEEK 3 – 7 t/m 13 september 2024

Zaterdag 7 september 2024 – Trencin tot Krupina (PN 142701 N 48.349201 E 19.079214) – 155 km

Op de camping is de receptie dicht dus zoeken we zelf waar we water kunnen bijvullen. Gelukkig vinden we een wastafel waar een lange slang aan hangt. Het hek is dicht maar kan ik toch open maken En zo laten Trencin weer achter ons en het heuvelachtige landschap veranderd langzaam in wat hogere bergen. Gelukkig vallen de wegen toch wat mee, soms erg slecht maar over het algemeen zijn ze goed. We tanken diesel en gelijk LPG, vooral met dat laatste kunnen we voorlopig week een aantal weken vooruit. Bij een Lidl halen we weer wat boodschappen voor de komende dagen. We hebben zelfs een stukje snelweg en zien op de borden UA staan. Ja Oekraïne is niet heel ver weg meer. We hebben een plekje uitzocht in Krupina waar op een heuvel een uitkijktoren staat. Laatste stukje is via een smal weggetje maar goed te doen. Het is een prima plek om de rest van de dag door te brengen en natuurlijk te overnachten. Op een gegeven moment komen er allemaal Landrovers met een Oostenrijks nummerbord aanrijden. Ze kijken even rond en dan gaan ze alweer snel. We gave auto’s! Gelukkig is de temperatuur vandaag erg aangenaam met 27 graden, erg lekker!

Even water tappen bij het prachtige sanitair gebouw van de camping in Trencin.
Trein viaduct ergens in Slowakije.

Als we alsmaar rechtdoor blijven rijden, komen we vanzelf in Oekraïne.


Ons plekje bij de uitkijktoren van Krupina.



Zondag 8 september 2024 - Krupina tot Vac Hongarije (PN 66425 N 47.771288 E 19.130081) – 90 km

Vandaag rijden we door het laatste stukje Slowakije, op naar Hongarije! De wegen zijn nu echt weer een stuk slechter. Kunnen we alvast wennen aan de wegen in Roemenië want ik vermoed dat ze daar zeker niet al te best zullen zijn. We rijden van het ene dorpje naar het andere en rijden dan eigenlijk zonder dat we er erg in hebben, Hongarije binnen. Ook hier nog steeds slechte wegen. Ons doel is het plaatsje Vac aan de Donau. Hier is een grote gratis parkeerplaats waar je ook mag overnachten. We rijden iets verder door en zetten de camper vlakbij de Donau in de schaduw van bomen. Want het is weer puffen vandaag met 32 graden. Voorlopig de laatste hele hete dag, morgen gaat het regenen en daarna zakt de temperatuur naar 25 graden. Wij gaan eerst eens een stuk lopen voor het al te warm wordt. Langs de Donau is een park waar we een standbeeld van Atilla de Hun zien met op de achtergrond een bisschoppelijk paleis. In het stadje zien we een enorme domkerk. Jammer genoeg kun je er niet naar binnen. We dwalen verder door het stadje, op zoek naar een pin automaat om wat Hongaarse Forinten te pinnen. We zien genoeg banken maar geen pin automaat. Als we er dan eindelijk eentje zien, is hij buiten werking. Maar we geven niet op en uiteindelijk kunnen we dan 50.000 Forinten pinnen. Dat lijkt veel maar omgerekend staat het voor 125 euro. Vac is trouwens een verrassend mooi stadje. Heel veel kerken en overal prachtige gebouwen. We zien een marktje met tweedehands spullen waar we natuurlijk even rond snuffelen. Dan is het toch echt tijd om een terrasje op te zoeken, wat hebben we een dorst. We bestellen er ook een pizza, het grootste formaat zodat we daar beide van kunnen eten. Voor mij is pizza niet echt een goede keuze maar ik weet ook niet goed wat ik anders moet bestellen. Ja en als dan die pizza komt, is het even schrikken: echt niet normaal zo groot! Ok Aad doe je best want ik zal er niet veel van eten. Nou dat doet hij dan ook hoor. Hij zit zelfs zo vol dat hij geen ijsje meer neemt. Het is inmiddels ook echt super warm en al zwetend lopen we terug naar de camper. Stoelen naar buiten en kijken naar de mensen die hier in het park lopen. Maar ook naar alle activiteit op de Donau. Zo vermaken wij ons wel.

Bijna gemist dat we de grens met Hongarije passeren.

We staan in het plaatsje Vac waar een enorm standbeeld is van Attila de Hun met op de achtergrond het bisschoppelijk paleis.

We staan vlakbij de Donau.

In Vac staat deze enorme dom kerk.

Er is ook een tweedehands marktje waar we natuurlijk even rond snuffelen.

Een beetje te grote pizza besteld!

Mooie gebouwen in Vac.


Het is weer erg warm met 32 graden maar zo in de schaduw kunnen we het wel uit houden.

 
We staan echt vlakbij de Donau.

Maandag 9 september 2024 - Vac (PN 66425 N 47.771288 E 19.130081) – 0 km

Ik heb nog helemaal niet verteld dat het voor Aad de eerste keer is dat hij in Hongarije is. Zelf ben ik hier meer dan 30 jaar geleden geweest. Toen ook Budapest gezien en heb altijd tegen Aad gezegd dat hij dat zeker ook een moet zien. Nou zouden we vandaag naar Budapest kunnen rijden, maar omdat het vandaag de hele dag regent, besluiten we om in Vac te blijven. Morgen is het droog en niet al te warm en dat is veel beter voor een bezoek aan een stad. Zo vullen we onze eerste regendag met spelletjes en knutselen.

Dinsdag 10 september 2024 - Vac tot Budapest (PN 160785/CC 100434 N 47.518336 E 19.089801) – 63 km

Op naar Budapest! Er is een camping maar ook 2 bewaakte camperplaatsen waarvan wij er eentje kiezen. Betaling gaat via een app die ik gisteren al op mijn telefoon heb gezet. Eenmaal voor de poort, open je het hek met je app, altijd spannend of dat wel werkt, maar ja hoor het hek gaat open. Het mag de naam camperplaats eigenlijk niet hebben, het is gewoon een parkeerplaats waar je pal op elkaar staat. Maar dus wel bewaakt en dat vonden wij belangrijk. Met Google maps zoeken we uit met welk openbaar vervoer (gratis voor 65 plussers) we in het stadsdeel Buda kunnen komen. Daarvoor moeten we bus 50 hebben die een klein stukje vanaf de camperplaats stopt. Met 20 minuten stappen we weer uit en klauteren we omhoog naar het vissers bastion. Het zijn heel wat trappen omhoog, wij blij dat het vandaag niet weer boven de 30 graden is! Nee de 25 graden met een frisse wind is ideaal voor dit stadsbezoek. Zo komen we boven en zien gelijk de prachtige Matthias kerk. Wat een enorm bouwwerk! Prachtig! Er omheen staat ook prachtige gebouwen en standbeelden. Iets verder is het vissers bastion. We kopen een kaartje om de kerk te bezoeken. Wat een bijzondere binnenkant, ieder stukje is beschilderd. Het is geen overdadige beschildering maar juist ingetogen. We vinden het prachtig. Om het vissers bastion op te mogen, moet je ook een kaartje kopen en daarvoor moeten we best lang in de rij staan. Maar eenmaal boven, hebben we een prachtig uitzicht over de Donau met het stadsdeel Pest. We zien de prachtige Parlementsgebouwen. We kopen een mega hoorn die na het bakken in de kaneelsuiker gerold. Het smaakt erg goed. Ja niet goed voor mij al dat suiker, maar ik proef er toch een stukje van. Als we naar het kasteel lopen, gaan we eerst ergens wat eten. Aad kiest een broodje en ik een salade. Als we bij het kasteel komen, staat eigenlijk alleen de voorgevel nog overeind. Achter de voorgevel is een enorme bouwput. Ze zijn bezig om het weer in oude staat op te bouwen. Wij lopen naar beneden en gaan via de prachtige kettingbrug de Donau over. Langs de Donau lopen we naar het Parlementsgebouw. Weer zo’n indrukwekkend bouwwerk wat je eigenlijk toch het beste vanaf de overkant kunt bekijken. Het is inmiddels 5 uur, we zijn best wel erg moe nu na dat vele lopen. Dus pakken we een trolleybus terug naar de camperplaats. Wat kijken we terug op een geweldig bezoek aan Budapest. Wat een prachtige stad!

Budapest.

De prachtige Matthias kerk.



Zoals je ziet, zijn we niet de enige hier.



Het vissersbastion, er staat een lange rij om een kaartje te kopen.


De mooie binnenkant van de Matthias kerk.


Wat een enorm bouwwerk, ik vind het echt prachtig vooral ook dat mooie dak.

Uitzicht over de Donau met de kettingbrug.

De regeringsgebouwen.

Vissersbastion.

De prachtige kettingbrug.

Op deze camperplaats hebben we overnacht, niet rustig maar wel ideaal om Budapest te bezoeken.

 

Woensdag 11 september 2024 - Budapest tot Püspökladány (PN 55825/CC 27589 N 47.32192 E 21.10273) – 190 km

Ja het was natuurlijk geen rustige nacht zo aan twee kanten een drukke weg en achter ons de treinrails. Maar we hebben toch prima geslapen want we waren best erg moe van de dag Budapest. Eigenlijk wilden we vandaag nog naar een badhuis gaan. Ik heb er 2 uitgezocht maar als ik in de recente reviews lees dat het er echt super druk is en niet echt ontspannend, er schijnt van alles in het water de drijven en het is niet erg schoon, ja dan hebben we niet meer zo’n zin op daarheen te gaan. Dus nemen we afscheid van Budapest en rijden een heel stuk naar het oosten richting Roemenië! De tolweg is goed te rijden maar de laatste 50 km gaat over een tweebaansweg en dat is heel andere koek. Wat een kuilen en gaten! Niet normaal. Het landschap is ook erg saai, velden met graan of uitgebloeide zonnebloemen. Zo ver als je kunt kijken en overal hetzelfde. Weg zijn de heuvels en bergen. Maar goed, wij rijden naar de Arnyas Thermal camping in Püspökladány en hier willen we 2 nachten blijven. De camping zelf heeft een thermaal bad, maar naast de camping ligt een nog veel groter bad en daar mag je als camping gast ook gebruik van maken. We checken ons in, krijgen de nodige informatie en zoeken een plekje uit. Er staan veel huisjes die je kunt huren. Daartussen kun je zelf een plekje uitzoeken op het gras. Het sanitair is echt van een andere kwaliteit maar dat is logisch, we zijn tenslotte in Hongarije. Als we wat hebben gegeten, gaan we naar het thermaal bad. Heerlijk genieten van het warme water, temperatuur tussen 36 en 38 graden. Het is heerlijk rustig en we genieten volop. Op de camping is ook een restaurant en dus wordt er (weer) niet gekookt. 

De Arnyas thermaal camping in Püspökladán.

Eenvoudig maar schoon sanitair.

Op de camping is ook een thermaal bad, maar naast de camping is een veel grote bad waar je ook gratis gebruik van kunt maken.

Wij staan hier prima.

Donderdag 12 september 2024 - Püspökladány (PN 55825/CC 27589 N 47.32192 E 21.10273) – 0 km

Vandaag weer een mooie zonnige dag en dus ga ik maar weer eens een was doen. Lekker ouderwets, met de hand. Het droogt natuurlijk lekker snel en zo kunnen we weer even vooruit met onze kleding. Natuurlijk gaan we weer het thermaal bad in, deze keer in de jacuzzi op de camping. Lekker bubbelen in het warme water van 38 graden. Heerlijk ontspannend. We willen vandaag gaan bbqen maar tegen 4 uur komen er allemaal vliegende mieren uit de grond. Echt niet normaal, duizenden! En niet alleen op het plekje waar wij staan, nee overal op het grasveld komen duizenden vliegende mieren omhoog. Bah! Gelukkig zijn ze allemaal weg na een klein uurtje en kunnen we de bbq aansteken. Deze hebben we vorig jaar bij de Jysk in Zweden gekocht maar ze zijn ook in Nederland te koop. Het lijkt alsof je een kartonnen bakje hebt, maar er zit ook steen in en hij werkt heel erg goed. Daar kunnen we er wel meer van kopen. We zitten tot laat buiten te genieten van het lekkere weer. Ik regel nog even een tolvignet voor Roemenië, deze keer eentje voor 30 dagen waar je nog geen 19 euro voor moet betalen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om weer wat te wassen.

's Avonds steken we onze weggooi bbq aan.

Die het verrassend goed doet.

Hij blijft nog heel lang branden.

 

Vrijdag 13 september 2024 - Püspökladány tot Berindan Roemenië (PN 341389 N 47.89002 E 23.025535) – 177 km

Na een heerlijke lange warme douche en de camper verzorgt te hebben, gaan we op pad. Nog even stoppen bij de Lidl waar ons laatste Hongaarse geld opmaken en dan: Op naar Roemenië! Daarvoor moeten we door de stad Debrecen en dan rijden we de weg 48 op. Een kaarsrechte weg naar de grens. Bij de grens krijgen we een echte grens controle. Id kaarten, rijbewijs en kentekenbewijs worden gecontroleerd. Ze kijken even in de camper en dan mogen we door. Zo zijn we in Roemenië. In de dorpjes staan kleine huisjes, we zien af en toe paard en wagen. In een stadje rijden we langs een bank waar we Roemeens geld pinnen. 50 Roemeense Leu is 100 euro. Weer een andere berekening om te onthouden. Het is best druk op de tweebaansweg en we rijden door heel veel dorpjes. Net voorbij Satu Mare heb ik een vrije plek uitgekozen bij een natuurgebied. Er lopen wandelpaden op houten vlonders en er is een informatie huisje. Het ziet er allemaal prima uit, tijd om even een stuk te lopen. Het weer is wat wisselvallig met af en toe een spatje regen maar koud is het zeker niet met 28 graden. Wat een bijzonder gevoel dat we nu in Roemenië zijn, we zijn zo benieuwd wat we allemaal gaan zien en meemaken.

De weg naar Roemenië gaat via Debrecen maar je ziet dat we ook vlakbij Oekraine zitten.

De grenspost met Roemenië waar we gecontroleerd worden.


Overal langs de weg bieden lokale boeren hun waren aan.

De regenpijpen zijn zo lang gemaakt dat het regen in de goot valt.

In Berindan blijven we overnachten bij een natuurgebied.

Het is allemaal pas aangelegd en ziet er prima uit.

Wandelpaden door het natuurgebied.