zaterdag 31 augustus 2024

REIS ROEMENIE – WEEK 1 – 24 t/m 30 augustus 2024

 VOORBEREIDING ROEMENIE REIS

 Nadat ik alweer een jaartje ouder ben geworden (70 inmiddels) en bijna 10 kg lichter is het weer de hoogste tijd om weer te gaan genieten van ons huisje op wielen. Ja en waar gaat deze reis naar toe dan?

We hebben al lang het idee om eens naar Turkije te gaan. Al zolang we een camper hebben (sinds 2012) zit dat idee al in mijn hoofd. Maar nee, dit jaar wordt het geen Turkije maar wel een ander land waar we nog nooit zijn geweest: Roemenië. Ik ben lang bezig geweest om informatie te vergaren over bezienswaardigheden. Inmiddels heb ik al heel veel gevonden: kloosters, historische stadjes, kastelen, indrukwekkende natuur en gave routes. We hebben er zin in!

Onderweg naar Roemenië gaan we nog heel veel andere plaatsen bezoeken in Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Ook daar is genoeg te zien en zo zullen we met kleine ritjes richting Roemenië rijden. Plan is om tot halverwege november weg te blijven maar, zoals altijd, hangt dat van heel veel factoren af waaronder het weer. We gaan het zien. Vooral heel veel zin in deze reis naar een, voor ons, nieuw land.  

We hebben ook wat verbeterd aan onze camper.

·       DAKLUIKJE In de toiletruimte hebben we een veel beter dakluikje geplaatst. Eentje die heel gemakkelijk omhoog te draaien is en ook echt goed af te sluiten van insecten.

·       HORGORDIJN Tweede verbetering is de hordeur. Ondanks dat Aad al heel vaak nieuw plisse gaas erin te zetten, hebben we nu een veel betere oplossing gevonden met een O’Daddy horgordijn. Nu hoeven we nooit meer de hor open en dicht te doen. Hij valt altijd vanzelf dicht, wat een verbetering!

·       TOMTOM Laatste wat we hebben gekocht is een TomTom. We werden een beetje gek van de navigatie in ons Xzent mediasysteem. Duurt heel lang voordat hij GPS heeft gevonden en ook onderweg valt de GPS vaak weg. De TomTom is echt een heel grote verbetering.

 

Onze nieuwe O'Daddy horgordijn, in het midden magneten waardoor hij vanzelf dicht valt.

REIS ROEMENIE  – WEEK 1 – 24 t/m 30 augustus 2024

 

Zaterdag 24 augustus 2024 – Rotterdam tot Stellplatz Anrochte (PN 163033 N 51.54772 E 8.320871) – 335 km

Door alle afsluitingen van doorgaande routes in Duitsland, rijden we een heel andere route dan we normaal zouden rijden. Voordeel is dat je dan weer eens wat anders te zien krijgt. Sowieso hebben we weinig wegwerkzaamheden onderweg en dat is voor Duitsland heel bijzonder. Zonder problemen komen we aan op de camperplaats in Anrochte. Hier zijn 8 gratis plekken met uitzicht over weilanden. We hebben gelukkig schaduw want het is flink warm vandaag. Aan het eind van de avond eindigt het dan ook met onweer.

De camperplaats in Anrochte.

Met uitzicht over de weilanden.

Zondag 25 augustus 2024 – Anrochte tot Sudharz (PN 67652 N 51.518501 E 10.9461) – 245 km

Het is een stuk minder warm vandaag met 21 graden. We hebben een iets kortere route en hoe verder we naar het oosten rijden, hoe rustiger het wordt op de weg. Natuurlijk rijden er op zondag geen vrachtwagens wat altijd veel scheelt. We stoppen in Berga aan een meer. De plek valt wat tegen maar wel leuk om een stukje te lopen. We eten hier ook wat en rijden dan 10 km verder naar een camperplaats in Sudharz. Ook deze ligt aan een meer en deze plek is een stuk gezelliger. Het is al snel tijd om naar F1 in Zandvoort te kijken. Zo leuk dat enthousiaste publiek! Max moet de winst aan Lando Norris laten, maar het is een erg leuke race om te zien. Dan lopen we nog even naar het dorpje, zitten nog buiten te genieten van de zon. Heerlijk om weer op reis te zijn.

We stoppen in Berga aan een groot meer.

Op zich een prima plek maar we blijven hier toch niet overnachten.

We lopen wel even een stuk en komen deze uitkijktoren tegen.

10 Km voorbij Berga vinden we een gezellige camperplaats in Sudharz.

Bijzonder bordje.

Mooie vakwerkhuizen in Sudharz.

Mooie oude kerk in Sudharz.

Maandag 26 augustus 2024 – Sudharz tot Leipzig (PN 216414 N 51.349459 E 12.390662) – 135 km

Op naar Leipzig. Er zijn hier verschillende mogelijkheden om je camper neer te zetten. We twijfelen tussen een gratis plaats in een park of een betaalde bij het treinstation. Vanwege de veiligheid kiezen we voor de betaalde plaats. Het mag de naam camperplaats nauwelijks hebben, krappe schuine plekken op asfalt. De beheerder is ook niet erg vriendelijk, maar goed wij krijgen een plekje op het gras. We zijn hier uiteindelijk niet voor de camperplaats maar voor Leipzig. Voordeel van deze plek is dat je zo het centrum in loopt. Helaas valt Leipzig mij een beetje tegen, ik had er veel meer van verwacht. Goed er staan best mooie panden her en der maar ik had toch een heel andere voorstelling van. We eten ergens een broodje kebab zodat we vanavond niet meer hoeven te koken. Ik laat netjes het broodje liggen en eet alleen het vlees en de berg groente. Ben best trots op mezelf. Behalve als Aad later voor een ijsje gaat, dan wil ik toch ook een bolletje. Wel in een bekertje, dat scheelt weer wat koek. Nou dat heb ik geweten. Wat voelde ik me niet prettig daarna en wat had ik een pijn in mijn buik. Dat zal ik niet snel nog een keer doen! We slenteren de hele middag door de stad. Zien best mooie gebouwen maar achteraf hadden we Leipzig wel over kunnen slaan. Ach als je alles van te voren weet? Het blijft nog lang warm en gelukkig hebben we schaduw van de camper die naast ons staat zodat we nog lang buiten kunnen zitten.

Totaal geen wind vandaag.

Het treinstation in Leipzig.

Leipzig.


Het marktplein.

Met het oude raadshuis.





De betaalde camperplaats in Leipzig, niets bijzonders maar wel vlakbij het centrum.


Dinsdag 27 augustus 2024 – Leipzig tot Grimma (PN 477913 N 51.21216 E 12.74788) – 35 km

Vandaag wordt het nog warmer. We rijden naar Grimma een aardig plaatsje aan de rivier Mulde. In 2013 zijn hier enorme overstromingen geweest waarbij het hele historische centrum 3,5 meter onder water stond. Om dit te voorkomen zijn nu grote muren met overal ijzeren deuren langs de rivier gebouwd. Dat kostte wel 60 miljoen euro maar de schade van 2013 bedroeg 400 miljoen. Het is een aardig stadje wat we met een uurtje gezien hebben. Dan rijden we 5 km verder naar een vrije plek direct aan de rivier Mulde. Geen schaduw van bomen maar wel een lekker windje. Onze camper zorgt wel voor de nodige schaduw. Vlakbij is een historische watermolen en een hotel. Ook hier zie je aangegeven hoe hoog het water in 2013 stond. Maar dan zie je ook dat het in 2002 nog hoger stond. Het is een heerlijk rustig plekje. Je hoort alleen het geluid van de rivier.

Het stadje Grimma aan de rivier Mulde.

We zien veel Simson brommertjes. Dit merk stamt uit de DDR en bestaat nu niet meer. Wel gave brommers!

Het marktplein in Grimma met ook hier het raadshuis.

Aad koopt wat lekkers voor zichzelf bij een bakkerswagen.

Een pilaar met allemaal stenen die geverfd zijn door de kinderen van Grimma.

5 Km voorbij Grimma, vinden we deze vrije plek aan de rivier Mulde.

Iets verder is deze oude watermolen.

Ook hier heeft het water heel hoog gestaan in 2013, maar in 2002 was het nog hoger.

Wij staan hier prima, alleen maar mooi weer verwacht dus niets te vrezen van de Mulde.

Woensdag 28 augustus 2024 – Grimma (PN 477913 N 51.21216 E 12.74788) – 0 km

Vandaag wordt het nog warmer en daarom besluiten we om hier ook vandaag te blijven. Het is hier goed uit te houden en een dag helemaal niets hoeven is ook erg prettig.

Aan de knutsel in de schaduw.

 

Donderdag 29 augustus 2024 – Grimma tot Meissen (PN 28536 N 51.167801 E 13.4734) – 70 km

Ja ook vandaag en erg warme dag maar toch vertrekken we naar het stadje Meissen waar we op een prima camperplaats langs de Elbe kunnen staat voor 15 euro. Het is maar een klein uurtje rijden en zo klimmen we voor de ergste warmte de trappen op, op weg naar de dom en het paleis wat bovenop een heuvel ligt. Het is de moeite van het klimmen zeker waard. Wat een mooie gebouwen! We hebben uitzicht over de Elbe en de camperplaats die pal aan de rivier ligt. Ook het marktplein is prachtig en daar vinden we het inmiddels hoog tijd om ons vochtgehalte op peil te brengen. Wat een warmte! We vinden een heel klein restaurantje waar ze heerlijke geroosterde broodjes met een tomatenmix en mozzarella verkopen. Echt genieten! Daarna lopen we weer terug naar de camper waar we in de schaduw de rest van de dag proberen door te komen zonder te ontploffen want het wordt maar liefst 37 graden!

Prima camperplaats bij het mooie stadje Meissen.

We staan langs de Elbe.

Niet heel druk hier.

Ondanks het warme weer, klauteren we toch naar de domkerk die hoog op de heuvel ligt.


Het marktplein van Meissen.

Uitzicht vanaf de brug over de Elbe.

's Avonds komen ze een ballon opblazen.

Daar gaat ie!

 

Vrijdag 30 augustus 2024 – Meissen via Dresden (PN 477640 N 51.04547 E 13.7484) – 30 km naar Usti nad Labem-Mesto in Tsjechië (PN 27825 N 50.65065 E 14.04284) – 70 km

We trekken weer een stukje verder en rijden een mooie route langs de Elbe. Zo komen we aan in Dresden en vanuit de camper zien we al prachtige gebouwen. Er zijn in Dresden heel veel mogelijkheden om je camper neer te zetten. Wij kiezen voor een parkeerplaats waar je voor 6 euro 24 uur mag staan. We lopen eerst een markt over die naast de camperplaats is en zien een lange rij mensen staan voor een kraampje. Wat is daar dan te koop? Oh kaas en melkproducten. Blijkbaar iets om voor in de rij te gaan staan. Verder bestaat de markt uit heel veel foodtrucks met hier en daar een lokale boer die zijn waren verkoopt. Dan is het toch echt tijd om Dresden te gaan ontdekken. Het historische centrum is maar een paar honderd meter verderop. Zo lopen we al snel tussen echt prachtige gebouwen. Dresden is in februari 1945 verwoest door bombardementen maar ze hebben de historische gebouwen weer opgebouwd zoals ze waren. Nou je kijkt je ogen uit. Vooral de Vrouwenkerk valt op, wat een prachtig bouwwerk. Voor 10 euro mag je naar boven klauteren maar daar zien we vanaf, wij vinden het daarvoor toch echt te warm want ook vandaag wordt het 32 graden. We slenteren door het prachtige historische centrum en echt we kijken onze ogen uit. Overal waar je kijkt zie je weer een ander prachtig gebouw. We eten ook vandaag een heerlijk broodje bij een bakkerij. Aan warm eten moeten we niet denken nu. Tegen drie uur lopen we weer terug naar de camper. Koelen onze voeten af in een bak met water en komen weer een beetje bij van de hitte. We hebben het er over of we alvast naar het volgende plekje zullen rijden. Dat ligt in Tsjechië aan een meer. Wellicht is het daar wat koeler dan hier middenin in Dresden. Alhoewel we wel lekker onder de bomen staan. Twijfel twijfel…. We besluiten toch om naar het meer in Tsjechië te rijden. Ik regel een elektronisch tolvignet en we gaan op weg. Het is zo’n 70 km rijden naar Trmice en het meer is ook snel gevonden maar jeetje wat staat het hier vol met auto’s. Logisch natuurlijk met dit warme weer maar we hadden gehoopt dat aan het eind van de dag wel wat plek zou zijn. Helaas, dit gaat hem niet worden. Iets verder is een plek aan de Elbe, niets bijzonders maar prima voor een overnachting.

De prachtige vrouwenkerk in Dresden.

Ook de binnenkant van de kerk is ook erg mooi.

Hier een paard van het Meissen porselein, beetje duur...

Overal waar je kijkt in Dresden, zie je prachtige gebouwen.

Nog zo'n prachtige kerk.

Rondom deze kerk ook allemaal prachtige gebouwen.





Aan het eind van de dag besluiten om toch niet in Dresden te blijven overnachten maar rijden we naar Tsjechië.

Het plekje aan het meer wat ik had uitgezocht, stond vol met auto's. Dus naar een andere plek gereden, weer aan de Elbe.